Tarik Kiswanson

26 apr18 jun 2023

Bonniers Konsthall är stolta över att presentera konstnären Tarik Kiswansons hittills största separatutställning i Sverige våren 2023.

Tarik Kiswansons konstnärliga praktik innefattar skulptur, skrivande, teckning, performance och videoverk som utforskar ämnen relaterade till minne, arv, tid och tillhörighet. Föreställningar om rotlöshet, pånyttfödelse och förnyelse utgör kärnan i hans praktik. Ett centralt tema i utställningen, som innehåller flera nyproducerade verk och ett urval signifikanta tidigare arbeten, är föreställningen om levitation, som här utforskas i fysisk mening och som ett psykologiskt sinnestillstånd.  

Kiswanson växte upp i en palestinsk familj som i exil från Jerusalem flydde till Nordafrika och senare till Jordanien, innan de slutligen anlände till Halmstad i början av 1980-talet. Han studerade konst i London och bor och arbetar i dag i Paris. Kiswansons dubbla kulturella arv präglar hela hans konstnärskap. Hans verk reflekterar ofta över diasporans fragmenterade identiteter och undersöker det som över generationer går förlorat och det som förvärvas genom migration.

Min identitet har definierats av flera kulturer, mina abstrakta verk bottnar i min egen bakgrund som en första generationens invandrare som har formats av förskjutningens efterverkningar. I hela mitt liv har jag använt skulptur och skrivande för att utforska de övergående tillstånden och mellanrumstillstånden i människans villkor. – Tarik Kiswanson

Biografi

Tarik Kiswanson (f.1986) lever och arbetar i Paris och i perioder även i Amman, Jordanien. Han fick sin master i fri konst från École Nationale Supérieure des Beaux Arts de Paris (2014) och kandidat i fri konst från Central Saint Martins – University of Arts London (2010).

Hans senaste utställningar inkluderar Sfeir-Semler Gallery, Beriut (2022), MHKA – Museum of Contemporary Art, Antwerpen (2022), Hallands Konstmuseum, Halmstad (2022) och Carré d’Art – Musée d’Art Contemporain de Nîmes, Frankrike (2021), Ural Biennial (2019), Performa Biennial (2019) och Centre Pompidou (2018). Kiswanson är aktuell på La Biennale de Lyon (2022) och har en kommande separatutställning på Salzburger Kunstverein, Salzburg i 2023.

Kiswanson har publicerat flera utställningskataloger och poesisamlingar, varav de senaste är utgivna i 2022 av Hallands Konstmuseum/Mousse Publishing samt M HKA /JBE Books. Hans verk finns representerade i flera samlingar, för att nämna några, Moderna Museet, Stockholm, Hallands Konstmuseum, Halmstad och Statens Konstråd, Sverige.

 


Bild: Anamnesis, utställningsvy, M HKA – Museum of Contemporary Art, 02.06.2022 – 21.08.2022.