Frida Orupabo

28 aug10 nov 2024

Bonniers Konsthall är stolta över att inleda höstsäsongen 2024 med konstnären Frida Orupabos första institutionella separatutställning i Sverige.

Frida Orupabo, född 1986, är en sociolog och konstnär som bor och arbetar i Oslo, Norge och har de senaste åren haft stor internationell framgång. I sin bildbaserade praktik arbetar hon främst med digitala och fysiska kollage där hon utforskar frågor relaterade till ras, familjerelationer, kön, sexualitet, våld och identitet. Verken innehåller ofta svarta kroppar, som genom historien exploaterats. Orupabo manipulerar bilder, skär ut dem, adderar och utesluter element för att sedan sätta ihop dem på nytt. Resultatet kans liknas vid pappersdockor, men snarare än lek, representerar de figurer av motstånd.

Vad kan vi förvänta oss av din kommande utställning i Stockholm?

–Enbart nya verk, det blir skulpturer, collage, video och prints. Som alltid kommer de att spegla var jag är just nu, eller var jag befann mig när jag skapade dem.

Artlover #60 2024, intervju med Frida Orupabo av Jerker Virdborg

Utställningen är en samproduktion mellan Bonniers Konsthall och Astrup Fearnley Museet. Utställningen kommer att presenteras på Astrup Fearnley Museet 2025.


Bild: Frida Orupabo, Triples, 2024