Maria Bonnier Dahlins Stiftelses stipendiater 2024

11 dec 202426 jan 2025

Årets stipendiater presenteras i en omfattande utställning på Bonniers Konsthall. I stipendiatutställningen får ibland vitt skilda konstnärskap tillfälle att dela utrymme. Det kan frambringa oväntade möten och spännande dialoger mellan konstnärskap, verk och tematik.

2024 års stipendiater offentliggörs den 23 augusti. Gästjury i år är Jacob Dahlgren, konstnär och tidigare stipendiat, och Fredrik Liew, chefsintendent på Moderna Museet. Juryarbetet leds av Christel Engelbert, som sedan 2016 är stiftelsens styrelseordförande och driver utvecklingen av stipendiet.

Maria Bonnier Dahlins Stiftelse grundades 1985 av Jeanette Bonnier (1934–2016) till minne av hennes dotter Maria som omkom i en bilolycka, endast 20 år gammal. Maria studerade till arkitekt på Columbia University i New York och rörde sig i en krets av unga konstnärer. Maria Bonnier Dahlins stiftelse har hela tiden sökt upp det nyskapande och de konstnärer som tagit emot stipendiet genom åren tillhör idag några av Sveriges mest uppmärksammade.

Stiftelsen delar årligen ut stipendium till unga konstnärer för att stötta dem i deras arbete.

Läs mer här.


Bild: Keith Harring, For Maria June 1985