Peter Geschwind / After Image

15 feb2 apr 2023

After Image presenterar nya verk av konstnären Peter Geschwind. Utställningen är ett all-konstverk och optiskt experiment som tar hela Bonniers Konsthall i besittning.

Geschwind utvecklade en unik teknik för att skapa ”verklighetsanimationer”, det vill säga att han med hjälp av ljud och ljus skapade animationer av verkliga ting i det fysiska rummet. Resultatet är att en kvast syns dansa, popcorn ser ut att poppa och i ett rum pågår en skälvande jordbävning. Liksom i den klassiska konstnärliga tekniken ”trompe l’oeil” upplevs dessa animationer som sanna, samtidigt som man vet att man blir lurad.

Geschwind var intresserad av hur detta egentligen gick till. Hur kom det sig att man kunde lura ögat på detta vis? Och vad betydde det i förlängningen att verkligheten kunde manipuleras på detta sätt? Med genomgående referenser till filmvärlden, rör sig publiken i After Image igenom ett postapokalyptiskt landskap, i en film bortom filmens optik, en bild av rörelse, där det som sker händer mellan filmen och scenografierna.

Under arbetet med utställningen After Image gick konstnären Peter Geschwind bort efter en tids sjukdom. Med hjälp av personer som stod honom och hans konst allra närmast har konsthallen förverkligat utställningen efter bästa förmåga med ambitionen att skapa ett tillfälle för publiken att möta ett av Sveriges mest betydelsefulla konstnärskap.

Biografi

Peter Geschwind (1966–2021) var bosatt och verksam i Stockholm.
Utbildad vid Konstfack och Kungl. Konsthögskolan.

Peter Geschwind var en tongivande person inom konstfältet. Han lät gränserna mellan konstnär, producent, pedagog vara dynamiska och skapade nya konstellationer och konstnärliga samarbeten beroende på situation. I sitt konstnärskap utforskade han en mängd material och tekniker. Ofta återanvände han vardagliga föremål som omdefinieras och laddades med nya betydelser. Hans ofta lågteknologiska verk med D.I.Y.-känsla leker med populärkulturella referenser, där både humorn, melankolin och galenskap är påtaglig.

Geschwind var en av personerna bakom det konstnärsdrivna galleriet Ynglingagatan 1 i Stockholm, som kom att bli en avgörande plats för samtidskonst under 1990-talet. 2008–2018 var Peter Geschwind professor i fri konst med inriktning på skulptur på Kungl. Konsthögskolan och han var också tf. rektor för skolan åren 2016–2017.

Geschwinds verk har visats på, bland annat Modern Art Gallery, Tensta Konsthall, Art in General, Moderna Museet, Färgfabriken, Borås Konsthall, Konstakademien, Gävle Konstcentrum, Liljevalchs, Kunsthalle Vierseithof, och Centre Culturel Suédois.


Bild: Peter  Geschwind, Haunted House. Foto: Jean-Baptiste Béranger.