Éva Mag

22 apr 14 jun 2020

Bonniers Konsthall presenterar stolt den svenska konstnären Éva Mags första stora soloutställning. Mag är född 1979 i Transylvanien, Rumänien och är en av sin generations mer uppmärksammade konstnärer. Med kroppen som sitt främsta redskap skapar hon verk i material som rålera, textil och metall, alltid med ett trotsigt – närmast respektlöst – tillvägagångssätt. Mags multidisciplinära praktik innefattar fotografi, performance och skulptur.

För utställningen på Bonniers Konsthall gör Mag ett nytt verk; ett omfattande allkonstverk som omformulerar utställningsrummen och kaxigt tar spjärn mot den vita kuben. Verket består av en svindlande stor mängd föremål och bråten som tillsynes oorganiserat hopar sig över golv och väggar, och utmanar besökarens invanda sätt att förhålla sig till platsen. I verket arbetar en person med att skenbart strukturera och ordna sakerna men det är en sysselsättning som tycks sakna ändamål eller egentlig mening.

Mag presenterar även ytterligare ett nyproducerat verk i två akter vars första del, DEAD MATTERS MOVES, som utspelade sig på Performa i New York i november 2019 och kan ses som en prolog till utställningen. Verket är performance- och installationsbaserat och involverar tio dansare och tio skulpturer i textil och lera. I verkets andra del har några av dess lerskulpturer förts till konsthallen för att här få spela huvudrollen.