Éva Mag / Det finns en plan för det här

22 apr 14 jun 2020

Bonniers Konsthall är stolta att kunna presentera Det finns en plan för det här, den svenska konstnären Éva Mags hittills största separatutställning. Mag är född 1979 i Transsylvanien, Rumänien och rör sig i en tradition av konstnärer som intresserat sig för den mänskliga kroppen som bärare av berättelser och erfarenheter. I sina verk undersöker Mag frågor om sårbarhet och styrka. Hur blir man en självständig människa?

På Bonniers Konsthall tar Mag ett nytt konstnärligt steg då hon tar sig an hela konsthallen med för henne nya material. Verket Det finns en plan för det här består av en enorm mängd föremål som placerats ut på bord, i lagerhyllor, längs med konsthallens väggar och golv. Sakerna har konstnären lånat från sin pappas tomt utanför Stockholm. Samlingen är resultatet av hans mångåriga omhändertagande av föremål som ingen annan velat ha. För Mag hade hennes barndomshem alltmer förvandlats till ett skrotupplag och vad som började i ett behov av att städa upp, förvandlades snart till ett emotionellt arbete. Ju mer tid de spenderade ihop förändrades hennes sätt att se på föremålen och på sin pappa.

”Jag ser de sammanlagda föremålen som ett uttryck för mängden av nedlagd tid. I alla dessa föremål kan jag se århundraden av kunskap, innovation, industri, konsumtion men framförallt människans fysiska arbete. Ett pågående och evigt arbete. Det finns ett faktiskt värde i föremålen på konsthallen. Det gäller bara att veta hur man ska sortera sakerna. Min kunskap sträcker sig till hur de olika metallerna delas in och deras kilopris men jag tänker att i de rätta händerna förvandlas väl allt till guld? Jag tror att det är den kunskapen man har om ett system som avgör hur man kan finna sin plats i systemet och tjäna sitt uppehälle därefter.”

– Éva Mag