Bonniers Konsthall 15 år

Den 13 oktober, 2021, firade Bonniers Konsthall 15 år. För att fira dagen anordnades en jubileumsfest med performance, livekonsert och återblickar i konsthallens historia. Till kvällen bjöd vi in tre konstnärer som tidigare ställt ut hos oss - Ylva Snöfrid, Ming Wong och Hans Berg. Konstnärerna framförde enskilda verk särskilt utvalda för jubileumskvällen.

Ylva Snöfrid

Ylva Snöfrid skapade en ny version av ritualen till verket Snöfrid and the Seeing Place, som var en del av Scenväxlingar 2010. Under ritualen släcktes konsthallen ned och verket öppnades upp för marionettdockan Snöfrid. Publiken bjöds in att en och en beträda målningarna och att äta en tårta som innehöll Snöfrids själ.

I omtagningen av verket, 2021, välkomnades mindre sällskap att beträda målningarna och ta del av en ritual som framkallade flera tider i verket samtidigt. Den här gången bjöd Ylva Snöfrid på maränger i form av siffror, vita chokladtryfflar med absint och snurrade kanderade apelsinremmar.

Ming Wong

Jag borde vara som du, en performance av Ming Wong baserad på videoinstallationen Persona Performa (2011) som visades under utställningen Resan till månen, 2012. Verket tar avstamp i Ingmar Bergmans ikoniska film Persona. Inspirationen är Liv Ullmans karaktär Elisabet Vogler som smälter samman med Bibbi Anderssons karaktär Syster Alma. Under kvällen fick besökarna möjlighet att delta i verket genom att transformeras till Liv Ullmans karaktär.

Hans Berg

Jubileumskvällen avslutade med en stor livekonsert av Hans Berg, vars verk tidigare presenterats i utställningen Mer än ljud, 2012. Under kvällen framförde Berg verket Fever Dreams, bestående av musik och en tre-kanalig videoinstallation med animationer från utställningar som Berg gjort tillsammans med Nathalie Djurberg genom åren.

Stort tack till alla som var med och firade vårt 15-års jubileum!


Bilder: Weronika Bela
Videos: Steven Vit