I höstens stora grupputställning Spiralen och kvadraten visas verk som på olika sätt är övningar i översättbarhet: Rivane Neunenschwanders fantomtecknare översätter besökarens beskrivning av sin första kärlek till ett porträtt på papper. Cildo Meireles enkla papperspåsar översätts till serier av rymdmått. I Laura Limas levande skulptur är översättningen mellan två kroppar en fysisk och krävande kamp. Cao Guimaraes långfilm Ex isto utmanar historieskrivningen och förlägger ett europeiskt skede till Amazonas regnskog.
Utgångspunkten för Spiralen och kvadraten är den brasilianska kultromanen Avalovara, men en utställning om kulturers möten förgrenar sig oundvikligen och självklart över världen, och letar sig ända in i den svenska konsthistorien. Den vindlande tematiken och strukturen i utställningen reflekterar romanens, där en mystisk palindrom framträder i en kvadrat, tecknad ovanpå en spiral.
I Spiralen och kvadraten visas verk av tjugo internationellt etablerade konstnärer från flera generationer och med många olika uttryck. Parallellt med utställningen anordnar Bonniers Konsthall tillsammans med Södertörns högskola och Albert Bonniers förlag seminarier, performance och filmvisningar där brasiliansk konst och kultur får ta stor plats.
De konstnärer som visas delar inte generation, födelseår spänner från 1930-talet till mitten av 1970-talet. Inte heller geografi är en gemensam nämnare. Här finns både brasilianska konstnärer, konstnärer som är verksamma i Brasilien och konstnärer från helt andra delar av världen. Om man ska peka ut beröringspunkter hamnar man istället i ett intresse för översättningen – mellan språk, traditioner och konstformer.
Sara Arrhenius, chef för Bonniers Konsthall
Konstnärer i utställningen:
Angela Detanico & Rafael Lain
Mauricio Dias & Walter Riedweg
Eugenio Dittborn
Öyvind Fahlström
Cao Guimãraes
Dominique Gonzalez-Foerster
Fredrik Ehlin, Andjeas Ejiksson & Oscar Mangione
Laura Lima
Arto Lindsay
Dora Longo Bahia
Renata Lucas
Raimundas Malašauskas & Marcos Lutyens
Cinthia Marcelle
Rodrigo Matheus
Cildo Meireles
João Modé
Fabio Morais
Rivane Neuenschwander
Natascha Sadr Haghighian
Rirkrit Tiravanija
Haegue Yang
Spiralen och kvadraten enligt Daniel Boyacioglu 10 dec
Se utställningen genom helt andra ögon! Poeten och estradören Daniel Boyacioglu gör sin egen tolkning av höstens stora utställning. Spiralen och kvadraten kretsar kring frågor om översättbarhet, och vem är då en lämpligare gästguide? Daniel Boyacioglu har bland annat gett ut fem diktsamlingar, tre album, skrivit en operaföreställning för Kungliga operan, varit programledare för P3 Text i Sveriges Radio och medverkat i stora teateruppstättningar som I väntan på Godot på Dramaten och nu senast i Pappersgudarna på Angereds teater i Göteborg.
Dans och objekt. Föreläsning med André Lepecki 16 nov
Hur har man inom dans och koreografi närmat sig frågor kring objekt i allmänhet och konstobjektet i synnerhet? Kan ett objekt påstås vara performativt? Och kan ett objekt till och med ersätta dansarens kropp? Med utgångspunkt i banbrytande verk i en minimalistisk och neo-konkretistisk konsttradition diskuterar André Lepecki hur relationen mellan dans och objekt kan förstås. Lepecki introducerar begreppet “transcreation”, som han lånar av de brasiliska bröderna de Campos, för att skapa en ingång till hur koreografi kan förstås utifrån ett bildkonstnärligt perspektiv. André Lepecki är curator, författare och docent i Performance Studies vid New York University. Tack till DOCH, Dans och cirkushögskolan.
Bonniers Konsthalls bokcirkel 2 nov – 30 nov
Bonniers Konsthalls bokcirkel ägnas vår nya antologi Översättbarhet. Vi träffas i små grupper och diskuterar både skönlitterära texter och essäer i boken, och gör kopplingar till verk i den pågående utställningen. Bokcirkeln leds av Katya Sandomirskaja.
Symposium: Övningar i översättbarhet 13 okt
Vad är en översättning? Översätter vi bara ord, eller kanske också konst? Kan man översätta en kultur till en annan? Symposiet Övningar i översättbarhet samlar en grupp teoretiker och curatorer för att diskutera hur vi i en globaliserad värld kan förhålla oss till frågor om översättningar och översättbarhet, kulturellt, estetiskt och språkligt. inbjudna talare: Daniela Castro och Jochen Volz, curatorer för The Spiral and the Square; Lisette Lagnado, curator; Vladimir Safatle, författare och professor i filosofi vid universitetet i São Paulo; Sara Arrhenius, Bonniers Konsthalls chef, Cecilia Sjöholm, professor i estetik vid Södertörns högskola och Magnus Bergh, förläggare Albert Bonniers Förlag. Symposiet sammanfaller med utgivningen av antologin Översättbarhet.
Hypnotic Show 30 sep – 1 okt
Hypnotic Show är ett pågående projekt som sedan 2009 har vuxit fram ur ett samarbete mellan curatorn Raimundas Malašauskas och hypnotisören Marcos Lutyens. I ett hotellrum i Stockholm äger hypnosshowen rum i samband med Spiralen och Kvadraten. Den pågår i en timme och kräver att publiken frivilligt blir hypnotiserade. Grunden för hypnosen är förslag som olika konstnärer tagit fram för projektet. Den hypnotiserade blir på så sätt både medskapare och medverkande i en utställning som bara finns i fantasin, eller i det hypnotiska tillståndet.
Raimundas Malašauskas är skribent och curator för Contemporary Art Centre (CAC) i Vilnius. Han undersöker eventkulturen och con-art och deltar i olika sociala händelser, som karnevaler, affärsmöten, terapisamtal och middagar. Raimundas Malašauskas medverkar i utställningsprogrammet med sin hypnosshow tillsammans med hypnotisören Marcos Lutyens.
Symposium: Egna ord/Andras ord – brasiliansk litteratur på svenska 28 sep
Vilka utbyten sker mellan brasiliansk och svensk litteratur? Vilka brasilianska författare har översatts till svenska, och hur har svensk litteratur påverkat brasilianska författare? På symposiet deltar översättare som introducerat brasiliansk lyrik och romankonst på svenska, och nya översättningar kommer att presenteras. Men översättningen diskuteras också som en dubbel rörelse: Vad hade exempelvis Öyvind Fahlströms betydelse för den brasilianska konkreta poesin. Brasilianska författare som tas upp är bland andra Clarice Lispector och Augusto de Campos. Under kvällen kommer ett performance med titeln Tack så mycket, jag dansar inte av Fredrik Ehlin, Andjeas Ejiksson och Oscar Mangione att framföras av Dramatenskådespelaren Thérèse Brunnander.
Medverkande: Marcia Sá Cavalcante Schuback, Stefan Helgesson, Örjan Sjögren, Magnus William-Olsson, Jesper Olsson, Paula Brandt, Fredrik Ehlin, Andjeas Ejiksson, Oscar Mangione, Thérèse Brunnander.
Small Affective Collection – Filmfestival på Biografen Sture 12 sep – 14 sep
Small Affective Collection är ett filmprogram curerat av konstnären Cao Guimaraes. Filmer i urval: Offret av Andrej Tarkovskij, Mor och son av Alexandr Sokurov, Viajo porque preciso volto porque te amo, av Marcelo Gomes & Karim Ainouz, samt Andarilho och Ex Isto av Cao Guimarajes själv. I kortfilmsprogrammet visas bland andra La Jetée av Chris Marker, Nelson Cavalquinho av Leon Hirzsmans och Der Lauf Der Dinge av Fischli & Weiss.
Topbild: Rodrigo Matheus, Nature of Construction, 2011. Foto: Olle Kirchmeier