Ayesha Hameed med gäster / Radio Brown Atlantis

31 aug30 okt 2022

Ayesha Hameed i samarbete med Christopher Cozier, Keyna Eleison, Natasha Ginwala, Ranjit Kandalgaonkar, Manuela Moscoso, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, Pablo José Ramirez, Shuddhabrata Sengupta, Sancintya Mohini Simpson och Khal Torabully.

Bonniers Konsthall har glädjen att presentera Radio Brown Atlantis: ett radioprogram i form av en utställning av konstnären Ayesha Hameed med gäster.

Ayesha Hameed undersöker i sin konst arvet efter slaveri och kontraktsarbete genom bilden av Atlanten och Indiska oceanen. Hennes afro-futuristiska tillvägagångssätt kombinerar performance, ljudessäer, video och föreläsningar. Vatten, gränser och förflyttningar är återkommande teman i hennes konst, som anknyter till berättelser om migration och materialitet och, i en vidare mening, om relationer mellan människor och föreställningar om vad som är natur.

Radioprogrammet Radio Brown Atlantis sänds på Movement Radio i Aten och Radio alHara i Betlehem. Till programmet bjuder Hameed in utövare inom ljudkonst, musik och performativt tänkande. De utforskar kollektivt relationerna mellan bruna och svarta människor från den afrikanska diasporan och Sydostasien, tvångsförflyttade genom förslavning och kontraktsarbete, sammankopplade genom erfarenheter av koloniala vattenvägar. Genom berättande, musik och poesi omvandlar Radio Brown Atlantis historierna och förlägger dem under vattnet, i ett Atlantis på botten av Indiska oceanen med dess omgivande undervattensekologier och livsformer.

För utställningen Radio Brown Atlantis har Ayesha Hameed samarbetat med gäster från programmets första säsong för att tillsammans komponera om och överföra varje avsnitt till utställningsrummet på Bonniers Konsthall, medvetna om att ett brunt Atlantis är en kartografisk omöjlighet och att ljuden i ett radioprogram inte kan visualiseras i sin helhet.

Under utställningens gång kommer ett nytt avsnitt av Radio Brown Atlantis att spelas in live med publik på Bonniers Konsthall. Mer information och datum kommer att publiceras inom kort här.

Utställningen markerar även inledningen på ett längre samarbete mellan Bonniers Konsthall och Hameed som syftar till att översätta Radio Brown Atlantis till en bok.


Bild: Ranjit Kandalgaonkar, förstudie (detalj), Radio Brown Atlantis

Biografi

Ayesha Hameed är verksam i London, Storbritannien. Bland hennes senaste utställningar märks Kunstinstituut Melly, Rotterdam (2022); Liverpoolbiennalen (2021); Göteborgs internationella konstbiennal (2019, 2021); Lubumbashibiennalen (2019) and Dakarbiennalen (2018). Hon är i dag lektor i visuella studier på Goldsmiths, University of London, och konstnärlig gästforskare på Konestiftelsen vid Forskarkollegiet, Helsingfors universitet.