Historia

Maria Bonnier Dahlins Stiftelse

Bonniers Konsthall har sitt ursprung i Maria Bonnier Dahlins Stiftelse som grundades 1985 av Jeanette Bonnier till minne av dottern Maria. Stiftelsen delar varje år ut stipendier till unga svenska konstnärer. När konsthallen invigdes i september 2006 var det med en utställning som presenterade alla stipendiater genom åren, däribland numera välkända konstnärer som Cecilia Edefalk, Karin Mamma Andersson, Jacob Dahlgren och Gunnel Wåhlstrand.

Familjen Bonnier har under mer än två sekler stöttat kultur och konst. När Jeanette Bonnier grundade Bonniers Konsthall var det en fortsättning på den traditionen. Konsthallen drivs självständigt och utan vinstsyfte inom ramarna för Bonniergruppen, en av Skandinaviens största mediekoncerner med verksamhet inom dagspress, tidskrifter, böcker, film och television.

Det där med konsten är något oförklarligt. Det kanske sitter en liten jävla revolutionär i mig någonstans som gör att jag tycker att det är värt livet att stödja och befinna sig i detta, att befinna sig i sin samtid och inte stanna upp och förstelnas. Jeanette Bonnier

Arkitektur

Bonniers Konsthall upptar hela gatuplanet i den triangulära byggnaden som har ritats av Johan Celsing Arkitektkontor. Glasfasaden ut mot staden speglar konsthallens vilja att vara en öppen plats, lyhörd för samtidskonstens skiftande uttryck.