Gå på kurs med Bonniers Konsthall!
Kursen Vad är samtidskonst? fördjupar sig i de mångbottnade och häpnadsväckande konstnärliga uttrycken som konstnärer arbetar med idag. Den fria konsten anses vara en förutsättning för ett demokratiskt samhälle, men var går egentligen gränsen för vad som är konst? Vad har konsten för relevans bortom sig själv och vad kan man lära av konst? Dessa frågor och många fler ge det svar på inom ramen för kursen Samtidskonst – vad är det?
Kursen består av 4 föreläsningstillfällen, inklusive en guidad visning av Susan Philipz utställning ”Lost in Space”
Föreläsare är Alessandra Di Pisa, Universitetadjunkt i visuell kommunikation och gestaltning vid Linköpings Universitet. Alessandra är konstnär med många års erfarenhet som konstpedagog på bl.a. Bonniers Konsthall och Moderna Museet.
Kurstillfälle 1: onsdag 8 mars kl. 17.30-19
Konst kan vara allt – men allt är inte konst. Så vad ligger till grund för att något skall uppfattas som konst och hur värderas denna konst av media, samlare och museer? Vid detta första tillfälle kommer vi att titta på vad det är som definierar begreppet samtidskonst.
Kurstillfälle 2: onsdag 22 mars kl. 17.30-19
Vid det tredje tillfället kommer vi att titta närmre på installationskonst, ljudkonst och samtida performance, den relationella och den aktivistiskt orienterade konsten. Idag kan gränsen mellan politisk aktivism och ett konstnärligt agerande vara svår att särskilja, och många gånger behöver vi som betraktare själva vara aktiva aktörer i realiserandet av konstverken och blir på så vis medskapare till konsten.
Kurstillfälle 3: onsdag 19 april kl. 17.30-19
Enligt FNs rapportör för kulturella rättigheter Farida Shaheed är det ur ett samhällsperspektiv av yttersta vikt med konstnärlig frihet, något som hon kopplar till yttrandefrihet, vilket i sin tur är en grundbalk i ett demokratiskt samhälle. Med andra ord är den fria konsten en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Men kan och bör konsten verkligen få ge uttryck för vad som helst? Var går egentligen gränsen för vad som är acceptabelt att skapa i konstens namn?
Kurstillfälle 4: onsdag 3 maj kl. 17.30-19
Genom att se och analysera konst ges nya perspektiv som kan vidga vyerna och leda till nya insikter och innovationer. Konsten lär oss att se inte bara målningar, skulpturer och objekt på nya sätt, utan även oss själva och de strukturer som vi lever med och är verksamma inom. Vid detta tillfälle utforskar vi hur man kan använda konsten som träningsverktyg för att utveckla den egna kognitiva förmågan.
Föreläsare: Alessandra Di Pisa, Universitetadjunkt i visuell kommunikation och gestaltning vid Linköpings Universitet.
4 tillfällen – 8/3, 22/3, 19/4, 3/5 2017
Plats: Bonniers Konsthall
Pris: Medlem 1600kr. Ordinarie 2000kr.
Inte medlem? Bli medlem här. Du kan även bli medlem och köpa din biljett till kursen via konsthallens reception.
För frågor kontakta [email protected]