Vernissage för Luna Scales

Tor 2 maj 201917:00 - 19:00

Bonniers Konsthall presenterar det unga konstnärskapet Luna Scales och hennes aktuella verk Physical Status Report.

I verket ligger konstnären Luna Scales naken med huvudet lutat mot handen. Hennes pose vittnar om årtusenden av konsthistoria då kvinnor sedan urminnes tider har avbildats på det här sättet. Under bilden framträder en text hämtad från danska myndigheters utlåtande om konstnärens fysiska tillstånd i vilken hennes kropp beskrivs och bedöms. Scales föddes med en muskelsjukdom och hennes muskler överansträngs lätt. Verket flätar samman frågor om kropp, duglighet och funktionsvariation som en politisk fråga. Hur ska en kropp se ut? Hur ska en kropp röra sig? Ligger värdet i dess utseende och arbetsförmåga?

Scales är född 1992 i Danmark och studerar sedan 2017 på Royal Danish Academy of Fine Arts i Köpenhamn. Utställningen på Bonniers Konsthall är hennes första någonsin på en större institution.

” Den kvinnliga nakenmodellen och den funktionshindrade kroppen kan traditionellt tyckas vara varandras estetiska motsatser, men i detta att agera som bilden av nakenmodellen och berätta en historia om en ’svag’ kropp, som beskrivs i texten, ser jag många likheter och mycket som är gemensamt i betraktandet av dessa två, i det faktum att båda är föremål för en stark objektifiering. ”
– Luna Scales, februari 2019.

Program
Kl 18.00 Välkomsttal av curator Theodor Ringborg, i närvaro av konstnären Luna Scales.

Priser

Från kl 17 Fri entré

OSA senast 1 maj till opening@bonnierskonsthall.se för plats.

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.