Dödsmässa IV

Sön 26 maj13:00

Dödsmässa IV av Markus Öhrn firar döda mor- och farmödrars dag. Till dödsmässan har du möjlighet att lämna en hälsning till din bortgångna mormor eller farmor. Hälsningen läses upp under dödsmässan på Bonniers Konsthall söndag kl 13.

Lämna din hälsning här genom att fylla i formuläret senast lördag den 25 maj kl 17.

Medverkande: Markus Öhrn, Linus Öhrn, Andreas Catjar-Danielsson, Benjamin Quigley

Stroboskop, rök från rökmaskin samt hög ljudvolym förekommer.

Ingår i entrépriset, ingen föranmälan krävs.


Om Dödsmässorna

Utställningens hjärta är ett stort nyproducerat verk i form av en sex meter hög timrad svart klockstapel som tar plats i Bonniers Konsthalls stora sal. Flera gånger i timmen ringer klockan i stapeln för verkets huvudperson Eva-Britt. Varje söndag framför Markus Öhrn med inbjudna gäster performance i form av dödsmässor högst upp i tornet. Varje dödsmässa har sin speciella plats i Markus och Eva-Britts relation och blir konstnärens personliga hyllning till och upprättelse för en person som har haft en avgörande roll i hans liv.

Jag har låtit bygga en klockstapel i det stora utställningsrummet, där jag gjutit en klocka med min mormors namn vid vilken jag och min bror håller dödsmässor till hennes minne. Så jag tar min erfarenhet av livearbete och försöker koncentrera den energin och förmedla ett budskap som publiken kan bära med sig hem. Det handlar ju inte bara om min mormor, det handlar om allas våra mor- och farmödrar och andra äldre personer vi har runt oss. 

– Markus Öhrn, läs hela intervjun här.


Foto: Markus Öhrn

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.