Conny Karlsson Lundgren: Gläntan, monumentet och det förkroppsligade arkivet

Tor 23 nov 202317:00 - 19:00

Välkommen till ett firande av Gläntan, Sveriges första HBTQI+monument, av Conny Karlsson Lundgren och ett samtal om minnesarbete och det förkroppsligade arkivet.

Under kvällen fördjupar vi oss i ämnen som rör både konstverket i Göteborg och den kommande utställningen på Bonniers Konsthall 2024 – arkivet och historien som plats för ett konstnärligt nu, publikt och privat minne, konstnärliga strategier och sammanflätningar mellan minne, tid och gestaltning i relation till en queer historieskrivning.

Deltagare: Johanna Adebäck, processledare offentlig konst, Göteborg stad; Martin Gustavsson, konstnär; Conny Karlsson Lundgren konstnär; Rebecka Katz Thor, forskare och författare. Moderator: Joanna Nordin, konstnärlig ledare Bonniers konsthall och curator för utställningen.

Konstgestaltningen Gläntan är initierat av Göteborgs HBTQI-råd och processlett av Göteborg Konst. Karlsson Lundgren har i produktionen haft ett samarbete med New Order Arkitektur.

Fri entré, OSA här senast den 21 nov.
Dörrarna öppnas kl 17.00, samtalet inleds kl 17.30.

Bild: Visionsbild av Gläntan: Jonas Carlsson/New Order Arkitektur och Conny Karlsson Lundgren, 2022.


14 februari 2024 presenterar Bonniers Konsthall den första omfattande soloutställningen med konstnären Conny Karlsson Lundgren – Jag kysser dina ögon. Begär, lust, intimitet och motstånd utgör teman i Conny Karlsson Lundgrens konstnärskap. I över 20 år har han, ofta med utgångspunkt i arkivens dolda mikrohistorier, varsamt lyft fram perspektiv på queera erfarenheter och svensk böghistoria. Läs mer om utställningen här.


Biografier

Conny Karlsson Lundgren har sin bas i Stockholm och Hoby Mosse. Han arbetar med film, text, bild och performance för att utforska gränser kring sociala, politiska och privata identiteter. Karlsson Lundgren har en masterexamen från Konsthögskolan Valand i Göteborg och har ställt ut nationellt och internationellt sedan dess. Han finns representerad i samlingarna på Moderna museet och Göteborgs konstmuseum. Under 2020–2022 var Karlsson Lundgren Konstnärsnämndens (IASPIS) ateljéstipendiat vid ISCP i New York. Karlsson Lundgren har fått i uppdrag att skapa Sveriges första HBTQI+monument, som invigdes i november 2023.

Johanna Adebäck arbetar som processledare för offentlig konst på Göteborg Konst, Göteborgs Stads kulturförvaltning och var konstkonsult under den längre förstudie som ligger till grund för uppdraget gällande hbtqi+ – monumentet i Göteborg. Hon är konstnär med en master från programmet Art in the Public Realm på Konstfack och har både i sin konst och i sin nuvarande roll som processledare ett särskilt intresse för konst som skapare av offentligheter.

Martin Gustavsson är konstnär som arbetar och bor mellan London och Stockholm. För närvarande arbetar han med ett projekt med titeln The Aesthetics of Fruit. Denna expansiva serie av målningar adresserar och bearbetar frågor kring representation och dokumentation. Lusten i att titta och vår kroppsliga reaktion på visibilitet och synlighet är central för det här specifika projektet och hans konstnärliga arbete i helhet. Konsthistoriska måleritraditioner och genrer bildar byggstenar ur vilka Gustavsson omarbetar och omförhandlar målade möjligheter. The Aesthics of Fruit  bildar basen för ett forskningsprojekt kallat De Bögiga Penseldragen, delar av vilket presenteras på Kalmar Konstmuseum och Ronneby Konstcentrum under 2023-24.

Gustavsson är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och Middlesex University i London och har sedan dess ställt ut internationellt såväl som nationellt i Skandinavien, Storbritannien, Japan, USA, Sydamerika och Mellanöstern. Gustavsson är också verksam som Lektor i Konst med inriktning på måleri vid Konstfack.

Rebecka Katz Thor är författare och forskare inom konstvetenskap vid Stockholms universitet och inom estetik vid Södertörns högskola. Hennes forskningsområden inkluderar minnesstudier, processer för hågkomst i monument och museer, samt samtida konst. Hon samarbetar med Sveriges museum om Förintelsen, hon har tidigare arbetat på Statens konstråd och som gästforskare vid Columbia University i USA.

Priser

Fri entré

OSA senast den 21 nov via länken nedan.

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.