Runaway Train

14 apr20 jun 2010

Urvalsmetoden ställer frågor kring var svenska konstnärer väljer att utbilda sig och verka. Påverkas det konstnärliga uttrycket av det lokala sammanhanget? Är den geografiska förflyttningen av betydelse eller är gränsen mellan den svenska och internationella konstscenen för evigt upplöst?

I utställningen Runaway Train spanar curator Camilla Larsson vidare efter vår tids strömningar. Till sin hjälp har hon den här gången Tone Hansen, Josefine Wikström, Ana-Maria Hadji-Culea och Krist Gruijthuijsen – alla unga curatorer verksamma runt om i Europa. I Runaway Train medverkar elva unga konstnärer verksamma på olika platser i världen. Det som förenar dem är tron på en formbar identitet. I sina verk frammanar de oväntade förslag och önskningar om andra sätt att vara.

Malin Lennström-Örtwall, Maybe I’ll Never See You Again (Produced in Palestine and shipped to Norway. Part 2.), 2009. Foto: Bonniers Konsthall

Onsdagskvällar

Med utgångspunkt i utställningen Runaway Train samlas konstnärer och curatorer under tre kvällar med olika teman. Konstspaning, performance och iPodkultur står på programmet.

14 april kl. 18

Satellitcuratorerna Tone Hansen, Josefine Wikström, Ana-Maria Hadji-Culea och Krist Gruijthuijsen spanar efter trender och benar ut strukturer i den mångfacetterade konstvärlden.

Grand Openings 26 maj kl. 20

Konstnären Emily Sundblad och Grand Openings med gäster ger oss musik, video och performance om den gamla järnvägen High Line i New York. Grand Openings performance för Bonniers Konsthall tar sin utgångspunkt i The Highline i New York: ett nytt omtalat parkprojekt som byggts på en gammal järnväg som sträcker sig över Chelsea och Meatpacking District. Grand Openings tar den 26 maj med sig denna del av New York – som symboliserar stadens nya utveckling – till Stockholm.
 
Grand Openings består av:
 Ei Arakawa är performancekonstnär och koreograf; Jutta Koether är konstnär och skribent; Jay Sanders är curator, skribent och driver galleriet Greene Naftali i New York; Emily Sundblad är konstnär och sångerska; Stefan Tcherpenin är kompositör och performancekonstnär.

16 juni kl. 18 Samtal om ljudets politik

Curatorn Josefine Wikström, konstnären Niklas Tafra och samtidshistorikern Rasmus Fleischer djupdyker i ipod-kulturen och ljudets politik. Köpcentrumets muzak, högtalarrösten på tunnelbanan och motorvägens brus; dagligen översköljs vi av ljud i det offentliga rummet. Säsongens sista programkväll på Bonniers Konsthall bjuder på ett samtal om konstens förhållande till dagens ljudlandskap och hur det inverkar på det offentliga rummet. Kan konsten omfördela ljudets politik och på så sätt skapa öppningar för ett mer demokratiskt offentligt rum?

Topbild: Charlotta Wandt, Lonely planet Holland 3, 2010. Foto: Mattias Givell