Performancekväll med Cooking Sections

7 dec 2019

Välkommen på en performancekväll med den internationellt uppmärksammade konstnärsduon Cooking Sections lördagen den 7 december kl 17-19. Eventet markerar även startskottet för ett längre samarbete med duon som kommer att utmynna i en omfattande utställning på Bonniers Konsthall hösten 2021.

Cooking Section (Daniel Fernández Pascual och Alon Schwabe) kombinerar konst och matlagning för att utforska hur vi kan äta i en tid märkt av klimatförändringar. Istället för att följa en köttbaserad, lokalproducerad, vegetarisk eller vegansk kost, föreslår de climavore, en mathållning som förhåller sig till de nya årstider som uppkommit till följd av människans klimatpåverkan.

Denna kväll presenterar konstnärerna CLIMAVORE: On Tidal Zones, en performance lecture och en efterföljande måltid där deltagarna bjuds på ostron; ett blötdjur som kan rena vatten genom sin andning. Ostronen serveras råa och grillade tillsammans med ostronbaserade Bloody Marys!

Köp biljett till programmet här.

COOKING SECTIONS

Cooking Sections (Daniel Fernández Pascual och Alon Schwabe) är en konstnärsduo baserad i London. Genom installation, performance och video undersöker de i sin forskningsbaserade praxis de överlappande gränserna mellan visuell konst, arkitektur och geopolitik.

CLIMAVORE: ON TIDAL ZONES

Sedan 2016 har Cooking Sections projekt CLIMAVORE gett sig i kast med laxodlingens skadliga effekter på miljön på Isle of Skye, Skottland. Projektets första steg syftade till att samla in tvärvetenskaplig kunskap i ämnet och att utmana det konventionella sättet att odla lax på som görs i öppna kassar, då det skadar havsbotten och rubbar dess naturliga klimat. Detta gjorde de genom att ta fram en platsspecifik installation på en av öns förorenade strandkanter, vars uppbyggnad samverkade med tidvattnet. Vid lågvatten kom installationen upp över ytan och fungerade då som ett matbord fyllt av tång som kelp, karragenan eller dulse, och tvåskaliga blötdjur som ostron, hjärtmusslor, kammusslor och musslor; ingredienser som naturligt renar vattnet genom sin andning. Vid högvatten, när matbordet hamnade under ytan, blev den till en undervattensbädd där ostronen kunde verka vattenrenande och på så sätt förbättra miljön.

Genom en serie pågående publika workshops aktiveras installationen i samarbete med lokala intressenter, invånare, skolor, politiker och forskare. Målsättningen är att flytta fokus från laxodlingar skapade av människan till havets naturliga matbestånd, och därifrån utveckla nya metoder att odla organismer i vattnet. Ett nätverk av lokala restauranger har också etablerats som aktiva aktörer i processen: var och en ersatte odlad lax på menyn med en maträtt från CLIMAVORE.

Det långsiktiga projektet syftar till att titta på andra aspekter av ekologi och vattenbruk för att länka samman mänskliga och ”bortom-mänskliga” habitat på kustens gränsland. I den här performativa föreläsningen betraktas tidvattenzonen som en möjlig utgångspunkt för att diskutera havet och kustlandets fysiska konstruktion.

Bild: Isle of Skye, 2019. Foto: Nicholas Middleton