Artists’ Film International del II

Daisuke Kosugi (i dialog med Masanori Kosugi), A False Weight, 2019

Utvald av Tromsø Kunstforening, Tromsø, Norge
Längd: 48 min

Filmen A False Weight är ett porträtt av en pensionerad japansk arkitekt och body builder, Tadashi, som diagnostiserats med en ovanlig och obotlig hjärnsjukdom, ett tillstånd som påverkar hans rörelseförmåga och tal. Karaktären är delvis baserad på regissörens pappa och huvudrollen spelas av butohdansaren Toru Iwashita. Genom noggrann koreografi av både kropp och kamera skildrar filmen huvudpersonens kamp för värdighet och självkänsla. A False Weight är en vacker berättelse i långsamt tempo där upprätthållandet av vardagliga rutiner och gester utvecklas till den mest intima formen av drama.

Ailbhe Ní Bhriain, Inscriptions (One Here Now), 2018

Utvald av Crawford Art Gallery, Cork, Irland
Längd: 15 min

I filmen Inscriptions (One Here Now) tas betraktaren med till det svindlande djupet av ett inre stenbrott. Kameran sveper över brottets väggar och i utdragna tagningar får vi följa spåren från olika geologiska tidsåldrar. Samtidigt visas maskinellt uppkomna sprickor i bergsytan och kodliknande markeringar som sprayats dit av industrin. I de här olika typerna av inskriptioner för filmen fram en metafor för antropocen – ett föreslaget namn för en ny geologisk epok som definieras av människans påverkan på jorden och klimatet.

Raqs Media Collective, Passwords for Time Travel, 2017

Utvald av Project 88, Mumbai, Indien
Längd: 10 min

Passwords for Time Travel består av en serie text-och bildsekvenser där ett antal nya ord läggs fram som förutspår och går i konversation med nära och avlägsna framtidsscenarier. Genom att kombinera skriftens gåtfullhet med ordbokens exakthet, presenteras de här oväntade ordkombinationerna tillsammans med bilder som ännu mer komplicerar texternas redan mångtydiga betydelser.