Chilenska paviljongen / Konstbiennalen i Venedig

Bonniers Konsthall samproducerar nya verk av Valeria Montti Colque till chilenska paviljongen på konstbiennalen i Venedig

Den svensk-chilenska konstnären Valeria Montti Colque kommer som första exilchilenare att representera Chile på den 60:e internationella konstbiennalen i Venedig. Bonniers Konsthall är med och samproducerar nya verk av Montti Colque för paviljongen och arbetar tillsammans med konstnären – som bor och är verksam i Stockholm – med förberedelserna. En omformulerad version av projektet kommer under våren 2025 att presenteras på Bonniers Konsthall. Utställningen på Bonniers Konsthall blir en av de mer omfattande soloutställningarna med konstnären i Sverige.

Curator för den chilenska paviljongen 2024 är Andrea Pacheco González. Utställningen på Bonniers Konsthall kommer co-curateras av Pacheco González och Joanna Nordin, konstnärlig ledare. Maria Elena Guerra Aredal, producent på Bonniers Konsthall, kommer att arbeta med båda presentationerna.

För den chilenska paviljongen skapar Valeria Montti Colque en nyproducerad monumental installation, ett territorium, där visuella, symboliska och materiella element från alla nationer hon bebor är sammankopplade. I centrum av installationen står Mamita Montaña, en urkraft som knyter ihop Anderna med fjällen och bjuder in betraktaren att reflektera över begreppen nation, exil, migration och diaspora.

Valeria Montti Colques verk bjuder in till en rituell och politisk plats som besitter möjligheten att sammanväva det oändliga hos ett berg eller en skog med den samlade styrkan hos ett främmande samhälle i en annan stad. Det är en ära att den chilenska paviljongen får möjlighet att visas i Stockholm, en stad som på 70-talet visade på solidaritet med chilenska politiska flyktingar. Valerias arbete ansluter till den tiden, tiden av exil, men tillåter oss också att vara öppna för ett samtal om dagens postexil, där människors förflyttningar avhumaniseras och kriminaliseras på ett grymt sätt över hela världen.

– Andrea Pacheco González, curator chilenska paviljongen 2024

Vi är otroligt stolta och glada över att få samarbeta med Valeria Montti Colque, en fantastisk konstnär, och med teamet för den chilenska paviljongen. Det känns också viktigt att Valerias projekt som behandlar upplevelsen av dubbla identiteter och den starka koppling som finns mellan Chile och dess diaspora i Sverige får visas för en större publik även här.

– Joanna Nordin, konstnärlig ledare Bonniers Konsthall

Om Cosmonación
Konstnär: Valeria Montti Colque
Curator: Andrea Pacheco González
Projektledare: Carola Chacón Zuloaga
Kommissionär: Florencia Loewenthal, Kulturdepartementet och Utrikesdepartementet i Chile
Samproducent: Bonniers Konsthall
Producent, Sverige: Maria Elena Guerra Aredal (Bonniers Konsthall)
Konstnärsassistent: Rossana Mercado-Rojas
Grafisk formgivare: Simón Sepúlveda


Bild: Valeria Montti Colque, Apu Jokerita, 2024, Stillbild från film. Photo courtesy of filmmaker Alexis Zeiss. Fotoedition: Daniel Takacs