Fokus Kina: Gui Minhai och yttrandefrihetens gränser

Ons 8 maj 201917:30 - 20:00

Den svenske förläggaren Gui Minhais försvinnande och fängslande har kommit att bli en symbol för Sveriges allt frostigare relation till Kina. Sverige har starka handelsförbindelser med Kina samtidigt som kinesiska myndigheter mycket tydligt uttryckt sitt starka ogillande vad gäller den svenska bevakningen av fallet.

Med anledning av detta publicerar Svenska PEN en rapport om läget i Kina, med fokus på Gui Minhai och Sveriges agerande i frågan. Händelserna kring fallet har här dokumenteras utförligt och diskuteras i rapporten mot bakgrund av Kinas ekonomiska utveckling och president Xi Jinpings nynationalistiska politisk inriktning.

Välkommen till ett kunskapsseminarium om Kina den 8 maj.

Hur ser läget ut för författare i Kina idag? Vad händer med yttrandefriheten? Hur ska vi analysera de svensk-kinesiska relationerna som försämrats kraftigt på sistone, samtidigt som handeln länderna emellan fortgår och Gui Minhai sitter i fångläger?

Svenska PEN:s nya rapport ”Dygnet runt, årets alla dagar: Gui Minhai i det ofria Kina” presenteras kort av rapportförfattaren och kommenteras därpå av Expressens Karin Olsson och sinologen Torbjörn Lodén i ett samtal.

Vi bjuder också på ett samtal om vad som händer i den kinesiska litteraturen, mellan litteraturkritikern Viola Bao och översättaren Anna Gustafsson Chen.

Moderator: Ulrika K Engström, Kinaexpert.

Medverkande:
Elin Alfredsson, Svenska PEN, rapportförfattare till ”Dygnet runt, årets alla dagar: Gui Minhai i det ofria Kina”

Torbjörn Lodén, sinolog, professor emeritus Stockholms universitet

Karin Olsson, kulturchef Expressen

Ulrika K Engström, programchef Svenska Institutet och Kinakännare, tidigare internationell sekreterare Svenska PEN

Viola Bao, litteraturkritiker Svenska Dagbladet

Anna Gustafsson Chen, översättare från kinesiskan

Bakgrund:
Sedan Xi Jinping trädde till makten 2013 som president för Folkrepubliken Kina, har regimens anspråk på rollen som suverän stormakt blivit allt tydligare. Xi Jinpings vision ”Den kinesiska drömmen” bygger på idén om Kina som världens främsta supermakt – och om den kinesiska nationen och gemenskapens pånyttfödelse.

Kinas ekonomi svarar för en fjärdedel av tillväxten i världsekonomin. Den starka ekonomin har gett landet ett förnyat självförtroende på världsarenan, som lett till att man inte anser sig behöva respektera grundläggande fri- och rättigheter.

Hong Kong har sedan överlämnandet till Kina 1997 varit en frizon enligt devisen ”ett land, två system”, men den senaste tidens utveckling visar att skruvarna dras åt även här, något många bedömare ser som en mycket farlig utveckling.

De publicister som använder sig av sin yttrandefrihet för att utmana eller kritisera denna politik utmålas som landsförrädare och frihetsberövas. Den svenske förläggaren och författaren Gui Minhai var verksam som förläggare av regimkritisk litteratur i just Hong Kong. Svenska PEN har arbetat kontinuerligt med hans fall och publicerar nu en rapport om läget i Kina och hur Sverige agerat i fallet Gui Minhai.

Priser

I biblioteket Gratis

Begränsat antal platser.

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.