Kroppsspråk

4 dec 20135 jan 2014

Bild: Sharon Lockhart, Four Exercises in Eshkol-Wachman Movement Notation, 2011. Still from film.

Sharon Lockhart Four Exercises in Eshkol-Wachman Movement Notation

I Four Exercises in Eshkol-Wachman Movement Notation möter vi en äldre dansare som rör sig till det enkla och taktfasta ljudet av en metronom. Dansaren rör sig kontrollerat och fokuserat mot en fond av grå kuber. På samma slags kuber i utställningsrummet ligger färgstarka och expressiva mattor.

För ett par år sedan var Sharon Lockhart (f.1964) i Israel och kom i kontakt med koreografen och textilkonstnären Noa Eshkols (1924 – 2007) konstnärliga arbete som fallit i glömska sedan hennes död. Kvar fanns några dansare i Noa Eshkols kompani, som hade fortsatt sin danspraktik i hennes hus i Holon utanför Tel-Aviv, samt ett stort antal textila verk, som mer eller mindre låg och samlade damm. Historien om Noa Eshkol och hennes medarbetare är lång och detaljrik, men kärnan i det Sharon Lockhart fastnade för var sättet de valt att verka och leva, som individer och som kollektiv. Noa Eshkol kunde ha valt ett liv i New York där konsten och dansen blomstrade i ett experimentellt och dynamiskt 1960- och 70-tal. Istället samlade hon en liten grupp människor omkring sig och levde ett undandraget liv som kretsade kring att skapa ett notationssystem för dans och att arbeta med textilkonst. Den lilla gruppens arbete kombinerades med spjutspetsforskning inom bland annat biologi, ergonomi och systemteori. Det var just den föreningen mellan dans, konst och vetenskap som Sharon Lockhart såg och ville gestalta i sin egen konst. Ur berättelsen om Noa Eshkol har hon skapat två filmverk, en serie fotografier och utställningar i Tel Aviv, Wien och New York.

Noa Eshkol Chamber Dance Group

Under Kroppsspråk ger Bonniers Konsthall besökarna den unika möjligheten att se två föreställningar med dansare från Noa Eshkols kompani som hon levde och arbetade tillsammans med. Fyra dansare, mellan 30 och 70 år kommer till Stockholm från Israel för att uppträda med koreografier skapade av Noa Eshkol.

An Kaler On Orientations l Untimely Encounters

On Orientations l Untimely Encounters är en fortsättning på en serie föreställningar där den österrikiska An Kaler i samarbete med olika konstnärer utforskar olika aspekter av orientering (i betydelsen att hitta sin väg i obekant mark). Efter den första upplagan i serien On Orientations l one place after, som fokuserade på den horisontella, eller liggande kroppen, är strålkastaren nu riktat mot den vertikala, upprätta kroppen.

An Kaler arbetar utifrån tanken om koreografi som en ständigt pågående och skiftande process, där varje framträdande tar sig olika former och utryck beroende på vem hon samarbetar med och rummet det sker i. On Orientations fungerar som en plattform för undersökningar av koreografins process och grundar sig An Kahlers stora intresse för rummets betydelse för rörelserna och av att arbeta platsspecifikt.

an_kaler_untimely_encounters__630
An Kaler, On Orientations l Untimely Encounters. Photo: Eva Würdinger

Program

4 dec kl. 17-19 Vernissage. Fri entré. Välkomna!

5 dec kl. 18 On Orientations l Untimely Encounters av An Kaler

6 dec kl. 18 On Orientations l Untimely Encounters av An Kaler

7 dec kl. 15 Danser av Noa Eshkol

8 dec kl. 13 Öppen dansövning med Noa Eshkol Chamber Dance Group. Inga förkunskaper krävs.

19 dec kl. 19 Koreografiska konstitutet; After work med koreografisk visning av Kroppsspråk. Fri entré hela kvällen.

Boka biljetter via www.dansstockholm.se

Med stöd från Israeliska ambassaden i Stockholm. Tack till TBA21Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, i Wien och neugerriemschneider, Berlin.

On Orientations | Untimely Encounters är en produktion av An Kaler, samproducerad med Tanzquartier Wien och HAU Hebbel am Ufer, i samarbete med TBA21 och med stöd av Dansens Hus inom ramen för Modul-Dance med stöd av Europeiska unionens kulturprogram och INTPA – International Network for Dance and Performance Austria.