Vad är det då som gäller för samtidskonsten 2009? Under året har curatorn Camilla Larsson besökt konstnärer i deras ateljéer för att ta reda på just detta. Den 29 april presenteras resultatet av årets spaning och hur kopplingen mellan den allra yngsta konsten och det tidiga 1980-talets svenska konstscen ser ut. Verk av elva konstnärer, som alla är i början av sina karriärer, visas i utställningen Rumstering som förenar både 80-tal med 00-tal och form med relationer. De medverkande konstnärerna och deras föregångare delar en fascination för rum, form och material. Liksom under 80-talet utforskar dagens konstnärer konstens närhet till koreografi, musik och nya media, samt ser konsten som en möjlig mötesplats. I Rumstering visas monumental installation, tvetydig skulptur, realtidsvideo och skuggspel. Som betraktare bjuds man att träda in i de kroppsligt påtagliga verken i utställningen.
Rumsterings omtagning av ett stycke 80-tal ska inte förstås som en nostalgisk tillbakablick och längtan efter förlorad mark. Inte heller som ett försök att återupprätta maktpositioner och smakhierarkier som redan omförhandlats. Utan som en gest som snarare kortsluter all form av idé om en linjär utveckling.
Camilla Larsson, curator
Utställningen är ett led i Bonniers Konsthalls satsning på ung svensk samtidskonst. Konsthallens engagemang för den unga konsten är en utveckling av Maria Bonnier Dahlins Stiftelses tradition att stödja unga bildkonstnärer och konstnärligt arbete. Stiftelsen, som ligger till grund för konsthallen, har sedan 1985 årligen delat ut stipendier till unga svenska konstnärer.
Onsdagskvällar
80-tal möter 00-tal i ett program med samtal, performance och konserter. Medverkar gör utställningens konstnärer och tongivande profiler från 80-talets svenska konstscen.
Pånyttfödelsen 6 maj kl. 18
Hur ser vi på 80-talet i backspegeln? Samtal med konstnären Cecilia Edefalk och författaren och kritikern Carl-Johan Malmberg. Gavin Maycroft (Mother) spelar skivor.
Närvaron 20 maj kl. 18
Den legendariska koreografen Margaretha Åsbergs ger sin bild av 80-talet. Hon berättar om sitt arbete och visar filmklipp ur koreografier som Lifeboat och Pyramiderna. Margaretha Åsberg är en tongivande profil inom svensk dans och har på ett unikt sätt alltid arbetat nära bildkonstnärer.
Konstnärerna Fredrik Auster och Viggo Mörck visar sin performance When time falls of the walls med dansaren Emma Kim Hagdahl. Gavin Maycroft (Mother) spelar skivor.
Förstörelsen 10 juni kl. 18
Sista onsdagskvällen intar konstnären Max Book scenen. Som en av 80-talets mest betydande svenska konstnärer, bland annat som medlem i Walldagruppen och i bandet Mercedes Prata, ger han här en inblick i sitt 80-tal med en konstscen där musiken var en vital del.
Kvällen fortsätter med konsert med banden Mitt hjärta är en bomb, Floe Fountain, The Toilet and The Black Bug i Gabo Camnitzers installation Primal Intervals. Gavin Maycroft (Mother) spelar skivor.