Artists’ Film International, del II

Under perioden 2 maj - 16 juni visas den andra delen av Artists' Film International. Nedan presenteras de utvalda filmerna.

Deltagande konstnärer.

Jacopo Miliani: Deserto, 2017

Längd: 6,9 min.

I Jacopo Milianis Deserto symboliserar öknen med sina obeständiga sanddyner en existens i förändring. Öknen refererar också till två specifika filmer: Teorema (1968) av Pier Paolo Pasolini och The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (1994) av Stephan Elliot. Dessa filmer är utgångspunkten för Milianis berättelse om queer identiteter. Skildrat genom en koreografi av handrörelser som vill frammana ett tillstånd där statiska roller demonteras och gränsen mellan reella och fiktiva identiteter suddas ut.

Utvald av: GAMEC, Bergamo.

Senem Gökçe Ogultekin: Dun, 2018

Längd: 13.13 min.

Filmen spelades in bland ruinerna av den forntida staden Ani (900-talet) vid den stängda gränsen mellan Turkiet och Armenien. Senem Gökçe Oğultekin har valt att arbeta med två dansare, en från Turkiet och den andra från Armenien som möts i ett kroppsligt samspel. En koreografi genom vilket länderna på var sin sida om gränsen kan föreställas vara i dialog med varandra. Akten grundar sig i idén att vi genom en mer sinnlig existens skulle bli mer kapabla att överskrida kulturella gränser och frigöra oss från fördomar.

Utvald av: Istanbul Modern.

Carolina Caycedo: Apparitions, 2018

Längd: 9.11 min.

Carolina Caycedo intresserar sig för territoriellt motstånd och vill inta vita platser på sätt de aldrig tidigare intagits på. I Apparitions intar spöklika dansare Huntington biblioteket, ett historiskt landmärke för Los Angeles. Dansarnas bruna, svarta och queera kroppar rör sig i sensuella rörelser inspirerade av en afrobrasiliansk ritual för gudinnorna Oxum och Orisha som representerar vatten, sexuell njutning, fertilitet och kärlek.

Utvald av: Ballroom Marfa, Texas.

Bild : Jacopo Miliani, Deserto, 2017