Svenska Pen: Fängslade författares dag

Mån 15 nov 202118:00 - 20:30

Svenska PEN och Bonniers Konsthall bjuder in till en kväll som hyllar litteraturen och värnar det fria ordet. Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare fängslade för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar. Med sitt årliga högtidlighållande av Fängslade författares dag den 15 november riktar Svenska PEN uppmärksamheten mot de som med sina texter hotar världens repressiva regimer. Under kvällen delas även Tucholskypriset ut till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

I år har Fängslade författares dag särskilt fokus på Belarus och den allvarliga situationen för yttrandefriheten i kölvattnet av regimens förtryck, förföljelsen av oliktänkande och kulturutövare och dess brott mot mänskliga rättigheter.

Författarna Elin Cullhed, Ida Börjel, Nils Håkanson och David Lagercrantz är några av de författare och poeter som kommer till Fängslade författares dag, för att läsa texter ur antologin Ett år i Belarus – röster inifrån en folkresning.

Författaren och skribenten Inga-Lina Lindqvist, med bakgrund i Belarus, medverkar i ett samtal om det nuvarande läget för författare och för yttrandefriheten i landet.

Kulturminister Amanda Lind delar ut Tucholskypriset till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

Dessutom, för att hedra den tyske författaren och journalisten Kurt Tucholsky som fått ge namn åt priset, bjuds det på nummer ur kabarén Jag går på mina händer – en kabaré i Kurt Tucholskys anda.

Dörrarna öppnas kl. 18 och vi bjuder på ett glas!

Priser

Ordinarie 100 kr
Student 80 kr
Pensionär 80 kr

Begränsat antal platser.

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.