Performance: Tonårslöparen (Oscar)

Ons 27 mar18:00 - 18:20

Tonårslöparen utgår från ett möte mellan Conny Karlsson Lundgren och Åke, en samlare av främst fotobaserad konst med ett omsorgsfullt urval av queera verk. Installationen och performancen spårar minnesfragment med hjälp av känselsinnet.

Verket utgår från ett specifikt fotografi i Åkes samling och vecklar ut paralleller mellan dimmiga minnen och erotiska förnimmelser med vetenskap, poesi och filosofi. Samtliga leder tillbaka till ett fotografi av den amerikanske konstnären Arthur Tress, Teenage Runners (Band-Aid Fantasy) från 1976. Installationen består av fyra delar: Samlaren, Gläntan, Trappan och Sensitiva. Tillsammans bildar de en scenografi för en performance, där en ung aktör springer genom utställningsrummen, rör sig i installationen, följer minnesfragment genom känselsinnet och framför en monolog. Textens polyfoni av röster från konstnären, aktören, samlaren, fotografen och andra blir ett sätt att rekonstruera och återbesöka särskilda minnen och upplevelser. Känselsinnet förstås här som vår själ, då det utvecklas redan i embryot och är det sista som lämnar vår kropp när vi dör. Verket är även en undersökning av hur samlandet kan vara en intim, handling av begär och en identitetsskapande process, men främst hur det är sätt att skapa ett eget rum. Genom att presentera ett urval ur Åkes samling på Bonniers Konsthall förs installationen och performancen närmare sin utgångspunkt, och Tonårslöparen och andra verk i utställningen går samtidigt i dialog med en större gemenskap av queera konstnärer.

Ingår i entrépriset, ingen föranmälan krävs. Begränsat antal platser.


Tonårslöparen (Oscar), 2018/2019/2022–
Performance ca 20 min, växt: Sensitiva (Mimosa pudica), reaktivt tryck på voile, pigmenttryck på bomullspapper, plywood, stål, kostym

Aktör: Oscar Bergsten
Regi och manus: Conny Karlsson Lundgren
Manusredigering: Clara Diesen
Översättning: Conny Karlsson Lundgren och Benny Nemer


Bild: Tonårslöparen, 2018/2019/2022–. Performance. Foto: Mike Karlsson Lundgren

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.