Performance / På engelska: Vi känner böjelse för smekningar av män (Göteborgsaffären)

Lör 17 feb14:00 - 14:40

Vi känner böjelse för smekningar av män (Göteborgsaffären) bygger på material från en rättegångsprocessmot en krets homosexuella män i Göteborg i slutet av 1930-talet. Under den här tidsperioden skedde ofta homosexuella erotiska möten i stadens parker och hemliga passager, men den här vänkretsen skapade även en gemenskap kring fester i varandras hem.

Rättshandlingarna är influerade av mellankrigstidens kriminologiska och rättspsykiatriska språk men ger samtidigt inblickar i kretsens sammankomster. Berättelser, begär och erfarenheter delades, de reciterade dikter och texter, lyssnade på musik och dansade tillsammans. De refererade till varandra med kvinnliga namn och beskrev deras relationer som en ”andlig vänskap”. Conny Karlsson Lundgrens performance baseras på utdrag ur förhören, som framförs av en aktör i en koreograferad dialog med en samling erotiska fotografier som hittades i en av männens hem. Träkonstruktioner för bevismaterialet, en daktningsstol med en mätanordning och ett talarpodium utgör scenografin tillsammans med en pulserande röd glödlampa – ett föremål som även förekommer i Prolog, den första delen av Göteborgsaffären. En mängd perspektiv förkroppsligas när texten växlar mellan den åtalade och åklagaren. Performancen avslutas i ett crescendo med kupletten Jazzgossen av Karl Gerhard från 1922, här samplad och mixad av musikduon [inaudible]. Texten beskriver en tidig subkultur av män som använder feminint kodade uttryck, och kupletten kan mycket väl ha spelats på kretsens många dansfester. 

Föranmälan krävs. Begränsat antal platser, entré till utställningen ingår. På engelska.


Vi känner böjelse för smekningar av män (Göteborgsaffären), 2021–2022
Performance ca 40 min. (svenska och engelska), träkonstruktioner, arkivbeständigt pigmenttryck på bomullspapper, glaslinser, spegel, guidesystem, vinylskiva, skivspelare, kostym, glödlampa med mixer inställd på 120 bpm

Aktörer: Ido Grinberg och Eddie Mio Larson
Regi och manus: Conny Karlsson Lundgren
Manusredigering: Clara Diesen
Ljud: [inaudible]–Amanda Lindbom Edwall och Johan Sundell
Översättning: Conny Karlsson Lundgren och Benny Nemer
Träkonstruktioner: Mattias Norström

Vi känner böjelse för smekningar av män (Göteborgsaffären) ingick i utställningen Med nya ögon – Mellankrigstiden genom linsen på Göteborgs Konsthall 2021–2022. Det är den andra delen i ett omfattande projekt som inleddes med Prolog (Göteborgsaffären), som visades i Med nya ögon på Hasselblad Center i Göteborg 2021. Göteborgsaffären i sin helhet är producerat på uppdrag av Hasselbladstiftelsen och möjliggjordes med stöd från Erna & Victor Hasselblads Stiftelse.


Bild: Vi känner böjelse för smekningar av män (Göteborgsaffären), 2021–2022. Performance. Stillbild från film. Film: Camilla Topuntoli

Priser

Ordinarie 130 kr
Student/Pensionär 100 kr
Medlem Gratis

Biljettsläpp 6 februari. Biljettsläpp för medlemmar 30 januari.

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.