Performance: Jag kysser dina ögon (ett år på åtta veckor)

Fre 5 apr14:00 - 14:15

25 kärleksbrev från början av 1900-talet, många av dem undertecknade med orden ”Jag kysser dina ögon”, framförs – ett i taget, tre dagar i veckan – under en pågående performance på Bonniers Konsthall.

Verket aktiveras varje vecka:

Onsdagar kl 18*
Fredagar kl 14
Lördagar kl 15

*Onsdag den 6 mars och 3 april sker läsningen kl 16.

Ingår i entrépriset, ingen föranmälan krävs.


Breven skickades från Fabrikören, en fabriksägare, konstnär och tennmakare, till Matrosen, en fabriksarbetare och sjöman som emigrerade till Amerika. Under loppet av ett år skrev Fabrikören ändlöst många brev, full av hopp, längtan och förtvivlan, vädjande om försoning. Språket är förföriskt vackert och Fabrikören vill både kontrollera Matrosen och föreställa sig en gemensam framtid. Delar av korrespondensen användes som bevismaterial i ett rättsfall 1907, där Fabrikören åtalades för ”otukt mot naturen” och dömdes till ett hårt straff. Rättsfallet ledde till en offentlig debatt kring lagen om homosexualitet i Sverige och kan ses som en tidig gnista till en förändring av attityder.

Inuti en träkonstruktion, som speglar planlösningen och koordinaterna i ett rum i Fabrikörens lägenhet i Stockholm, hänger ett stort textiltryck baserat på ett blekt fotografi av rummet och två modifierade bilder från hans privata samling. Till varje läsning genomför aktören en ritual som innefattar tenngjutning, innan brevet och tennfiguren placeras på ett av borden utanför rumskonstruktionen. Ritualen framhåller varken rättegången eller huvudpersonens biografi. I stället uppstår en ny berättelse i nuet, om brevens intimitet och om den kollektiva läsritualen där rösterna tar hela byggnaden i besittning. I form av återkommande offentliga meddelanden vecklar Jag kysser dina ögon (ett år på åtta veckor) ut en historia som är passionerad men inte heroisk, om kärlekens komplexitet under kontrollerande sociala mekanismer.


Jag kysser dina ögon (ett år på åtta veckor), 2024
Pågående performance, 25 brev, trästrukturer, tenn, ljud, modifierade pigmenttryck på bomullspapper och voile, kostym i siden, högtalarsystem

Aktörer: Personalen på Bonniers Konsthall
Manus: Conny Karlsson Lundgren
Manusredigering: Kristofer Folkhammar
Kostym: Emma Borgström
Ljud: [inaudible]–Amanda Lindbom Edwall och Johan Sundell

Verket är producerat på uppdrag av Bonniers Konsthall för utställningen Jag kysser dina ögon.


Bild: Conny Karlsson Lundgren, Jag kysser dina ögon (ett år på åtta veckor), 2024. Foto: Jean-Baptiste Béranger.

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.