Modernisten Blomdahl och konstlivet

Ons 5 apr 201718:00 - 20:00

Välkommen till vår programserie kring utställningen Lost in Space som hålls 5 april kl 18-20. Denna onsdag fokuserar på tonsättaren och modernisten Karl-Birger Blomdahl och 50-talets konstliv. Det blir en innehållsrik kväll med samtal, musik och lecture performance.

Självklart kan du även se utställningen Lost in Space med Susan Philipsz som har fri entré. Eller ta något gott att äta och dricka i baren då bistron håller öppet ända till kl 20.

Rymdoperan Aniara hade premiär 1959 och skrevs av tonsättaren Karl-Birger Blomdahl utifrån Harry Martinsons diktepos. Blomdahl var den främste modernisten i svensk musikhistoria och var under sin tid en nyckelperson i svenskt kulturliv. Modernismen i Sverige gav upphov till många samarbeten över konstgränserna där teknologins snabba utveckling var en viktig utgångspunkt. Vad betydde Karl-Birger Blomdahl för modernismen och hur såg Sveriges konstscen ut under 1950- och 60-talen?

Medverkar gör Blomdahl-experten Fil. dr. Christina Tobeck som är verksam vid Sveriges Radio/P2 och Berwaldhallen tillsammans med skribenten och professorn Håkan Nilsson som berättar om modernismen i Sverige. Som en del av programmet framför solisterna Lina Hägerström Kindblad och Jon Nilsson styckena Sången om blåsan i glaset, Libidella och Sången om blärran ur Karl-Birger Blomdahls opera Aniara tillsammans med pianisten Martin Virin. Konstnären Anna Lundh som gjort ett stort researcharbete om Karl-Birger Blomdahls orealiserade opera Sagan om den stora datamaskinen gör en lecture performance.

Kvällens program
18.00-18.15 Tre stycken ur Karl-Birger Blomdahls opera Aniara.
18.15-18.20 Intro av Caroline Elgh Klingborg.
18.20-18.40 Presentation av Christina Tobeck
18.40-19.00 Presentation av Håkan Nilsson
19.00-19.05 Paus
19.05-19.45 Lecture performance med Anna Lundh.
19.45-20.00 Caroline Elgh Klingborg i samtal med Christina Tobeck, Håkan Nilsson och Anna Lundh.

Presentatör och samtalsledare är Caroline Elgh Klingborg. Hålls på svenska.

80/100kr. Gratis för medlemmar. Begränsat antal platser.

Inte medlem? Bli medlem här! Du kan även bli medlem via konsthallens reception.

Köp biljett

 

Foto: Nils Svensk

Foto: Carl Thorborg

Foto: Carl Friedner

 

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.