Efter att ha tagit sig an kulturformer som teater och film kommer Bonniers Konsthall i höstens stora grupputställning att fokusera på konstens möte med musiken.
Mer än någonsin tidigare genomsyras dagens samhälle av musik. Mobiltelefoner, mp3-spelare och internet ger oss lätt tillgång till allt från Wagner till Patti Smith. Gränslösheten utvidgar vår kulturupplevelse och påverkar hur musik skapas, och det är idag näst intill omöjligt att definiera vad musik är eller inte är.
Musikens influens på konstvärlden, och vice versa, är långt ifrån ny. Med avstamp i den rika gemensamma historien, och med en medvetenhet om att musikgenren befinner sig i en ständig förändring, kommer Mer än ljud att fokusera på skapandet och användandet av musik inom samtidskonsten. I utställningen presenterar Bonniers Konsthall nio tongivande konstnärer som alla verkar i gränslandet mellan konst och musik. Vi visar bland annat ett verk där Turnerprisvinnaren Susan Philipsz tolkar en irländsk folksång från sin barndom i duett med sin pappa. Haroon Mirza låter sina skulpturer bestående av hittade objekt, instrumentdelar och LED-ljus tillsammans skapa en low tech-symfoni. Susan Hiller utgår från 1800-talsforskaren Gregor Mendels arvsteorier och komponerar ett verk som spelas var femtonde minut bland Vasaparkens träd och kullar. En av Matti Kallioinens suggestiva jätteorganismer kommer att dansa sin automatiserade balett i konsthallens stora sal.
Jag söker intuitivt efter djupa multisensoriska sammanhang som hypnotiserar mig. Jag vill förstå de perceptionspsykologiska egenheterna, till exempel hur synen förhåller sig till rummet och hörseln till tiden.
Matti Kallioinen
En viktig del i utställningen är ett omfattande program med liveframträdanden, workshops och föreläsningar. Bland annat kommer Bonniers Konsthall att i ett unikt samarbete med Drottningholms slottsteater arrangera en jubileumskonsert till John Cages 100-årsminne. Andra framträdanden inkluderar några av samtidens mest spännande kompositörer, som Tarek Atoui, Carl Michael von Hausswolff och Malin Bång.
Program
5 september: A Celebration of Sound, John Cage 100 år
Välkommen till en jubileumskonsert för den banbrytande kompositören och ljudkonstnären John Cage. Den 5 september skulle Cage ha fyllt 100 år. Dagen till ära bjuder Bonniers Konsthall och Drottningholms Slottsteater in till en helkvällsupplevelse med musik, performance och massor av memorabilia. Medverkande konstnärer och musiker inkluderar Malin Bång, Hans Ek med Modern Fantazias och Birgit Bidder, Anna von Hausswolff och Maria von Hausswolff, Carl Michael von Hausswolff med Michael Esposito, Scanner (Robin Rimbaud). Under kvällen kommer även Dramaten-skådespelerskan Stina Ekblad att läsa ur Cages texter. Konferencier: Ika Johannesson.
19 september: AKTc
Finissage för SRc, Sveriges Radios eminenta kanal för experimentell ljudkonst. Under sex år har SRc producerat och publicerat ljudverk, av bland annat Fia-Stina Sandlund, Erik Bünger, Susanne Skog, samt Matti Kallioinen, i syfte att utveckla nya sätt att lyssna med radiomediets hjälp. Nu tas sajten bort från nätet. För att särskilt uppmärksamma den här kvällen framför Malin Elgán sin ljudande koreografi Radiokoreografi och Marja-Leena Silanpää och Anastasia Ax sin Bring New Life to Death.
26 september: Mer än Ljud enligt Kajsa Grytt
Kajsa Grytt är en nutida svensk kompositör, sångerska och gitarrist med rötter i 80-talets postpunk. Grytt är även verksam som författare. På 90-talet utgav hon en lyriksamling följd av 5 pjäser (alla framförda). 2011 publicerade hon en väl mottagen självbiografi med fokus på sitt konstnärliga arbete och skriver nu på en roman för Norstedts Förlag. Denna kväll kommer Grytt att göra en personlig visning av utställningen.
3 oktober: I DIED HERE (Matter IV) av Carl Michael von Hausswolff
Kompositören och konstnären Carl Michael von Hausswolff framför sitt nya verk I DIED HERE (Matter IV) framtaget för speciellt för utställningen Mer en ljud. Verket utgår från von Hausswolffs intresse för EVP (Electronic voice phenomenon) och bygger på röster från andevärlden inspelade på Drottningholms Slottsteater. Det hela presenteras i anslutning till en tre rätters middag på konsthallen.
10 oktober: The Blow av Jenny Wilson
Ett rytmiskt nummer för en boxare, koreograferat och komponerat av Jenny Wilson. Här återvänder Wilson till den ensamma krigaren – en karaktär så ofta närvarande i hennes verk.
17 oktober: Konstnärssamtal med Matti Kallioinen
Christian Marclays Graffiti Composition spelad av The Great Learning Orchestra
Möt konstnären Matti Kallioinen för ett samtal om musikens och ljudets gränser, följt av ett musikaliskt performance av The Great Learning Orchestra. TGLO är en blandad ensemble som består av över hundra amatör- och yrkesmusiker från varierande fält. De kommer bland annat att spela Graffiti Composition av Christian Marclay.
27-28 oktober: InvisiBall
InvisiBall är ett nytt koncept för ett tvåpersonsspel, ett slags ljudtennis signerat Håkan Lidbo. Det spelas i ett mörkt rum med högtalare, subbas, infraröda sensorer och musik. Det går inte att enkelt förklara hur det spelas. Spelet måste upplevas och spelarna får insikt i hur det känns att verkligen helt förlita sig på hörseln.
7 november: Från MTV till vj-kultur
Akademiker, musiker och VJ:s i ett samtal om visuella uttryck inom den samtida musikscenen.
14 november: December Splinters II av Malin Bång
Malin Bång är gästkompositör och en av de konstnärliga ledarna i Curious Chamber Players, en grupp unga experimentella musiker. Denna kväll kommer hon tillsammans med sina medmusiker att framföra tre musikaliska verk i olika delar av utställningen Mer än Ljud på Bonniers Konsthall.
21 november: Mer än ljud enligt Eric Schüldt
Eric Schüldt är radiojournalist och skribent. Efter att år 2006 ha lett programmet Riktig musik i Sveriges Radio P2, kom han tillbaka året därpå med programmet Schüldt i P2. Ett radioprogram som rönte stor uppmärksamhet och vann musikklassen i Prix Italia 2007. Eric Schüldt har även arbetat med radioprogrammen Nya Vågen, Livet och Döden samt Den andra världen.
25 november: Performance med Tarek Atoui
Performance med kompositören Tarek Atoui, som i somras framträdde på dOCUMENTA (13). Genom att modifiera och använda sig av egengjord elektronik komponerar, programmerar och framför Atoui taktila ljudkompositioner, som dels utforskar gränsen för de instrument han använder men också ideer kring kulturellt ljud och oljud.
30 november: Bonniers Konsthall Remixed
Bonniers Konsthall vill ta tempen på samtidens remixkultur. Vi har bett Hans Berg, dj och känd för sina samarbeten med Nathalie Djurberg, att skapa en signaturmelodi för Bonniers Konsthall. Resultatet, Hit, stroke, turn, speglar de olika verken i utställningen. I tävlingen Bonniers Konsthall Remixed, som pågår hela hösten , bjuder vi in alla att göra sin egen remix av låten. Den 30 november avslöjar vi vinnaren.
Med reservation för ändringar.