Juryns motiveringar

30 nov 202215 jan 2023

Gästjury 2022 är konstnären Cecilia Edefalk och skribenten och museichefen Joanna Nordin. Juryarbetet leds av Christel Engelbert som sedan 2016 är stiftelsens styrelseordförande och driver utvecklingen av stipendiet.

Juryns motiveringar:

Sara Ekholm Eriksson

Växande, blivande och försvinnande genomsyrar Sara Ekholm Erikssons installationer. Material som glas, sten och koraller sammanfogas sömlöst till nya objekt som liknar besjälade lämningar från en oklar framtid. I grundliga undersökningar skapar hon verk där material och poesi glider samman med lager av djup, tid och framtid. Sara Ekholm Erikssons skulpturer, både drömlika och biologiska, tycks skära genom tidsrummet där de skapar nya förnimmelser av något det känns som att vi redan borde veta.

Simon Wadsted

Simon Wadsteds målningar är övernaturliga och förtrollade. Inga människor eller varelser syns där. Som betraktare tittar vi på målningarna med förundran. Ibland är de skrämmande, ibland realistiska och ibland humoristiska men alla är de unika, utan upprepning av teman eller storlekar. Återkommande är den omsorgsfulla penselföringen och de genomarbetade ytorna, där det ur en platt yta vid närmare påseende uppstår en rymd. I varje del av målningarna finns en egen berättelse som leder in i nya världar och ytterligare rum. I målningen General, med en kraftig diagonal som påminner om De Chiricos, ser ånglokets rök ut som cement. I Vårbrytning hänger dammkornen i luften, i ett stillastående möte mellan verklighet overklighet. I Gryning kramar konstnären ut allt som finns ur balsamterpentinet och den elfenbenssvarta oljefärgen och skapar tillsammans med en laxrosa yta en helvetisk bild med många dimensioner. Högst upp i högra hörnet finns en mycket liten vit fläck.


Maria Bonnier Dahlins stiftelse delar årligen ut stipendium till unga svenska konstnärer för att stötta dem i deras arbete. Stiftelsen grundades 1985 av Jeanette Bonnier (1934-2016) till minne av hennes dotter Maria som omkom i en bilolycka 1985, endast 20 år gammal. Maria Bonnier Dahlins stiftelse har hela tiden sökt upp det nya och det nyskapande, och de konstnärer som tagit emot stipendiet genom åren tillhör idag några av Sveriges mest uppmärksammade.


Bild: Simon Wadsted och Sara Ekholm Eriksson. Foto: Christofer Dracke.