Performance och konstnärssamtal – A Thousand white Plastic Chairs

Ons 1 sep18:00 - 20:00

Välkommen på en onsdagskväll med performance och konstnärssamtal! Vi inleder kvällen med att Lawrence Abu Hamdan framför sin performance A Thousand white Plastic Chairs (2020) och därefter blir det konstnärssamtal med Abu Hamdan och konstnärlig ledare Theodor Ringborg.

Performance – A Thousand white Plastic Chairs
Lawrence Abu Hamdan framför performanceverket A Thousand white Plastic Chairs (2020). Verkets scenografi kommer från simultantolkningssystemet som användes under Nürnbergrättegångarna 1945–46. Den tidens nyutvecklade elektroniska ljudteknik möjliggjorde simultantolkningar av rättegångsförhandlingarna till ryska, franska, tyska och engelska. Abu Hamdans performance utgår från denna apparatur för att undersöka det intrikata förhållandet mellan vittnesmål och de teknologier som sprider och förvränger dem. Här återskapar han asymmetrin mellan teknikens hastighet, som innebar att ord kunde färdas genom kopparkablar i 4600 m/s, och hastigheten det tar för den mänskliga hjärnan att bearbeta vad den ser och lagrar av en given händelse. Performanceverket fungerar som en framställan om att den verkliga förmågan att vittna inte kan mätas och värderas genom hur sammanhängande och sömlöst vittnesmålet avges, utan snarare genom dess avvikelser, avbrott och störningar.

Konstnärssamtal – Lawrence Abu Hamdan & Theodor Ringborg
Abu Hamdan har uppmärksammats för hur han med sina arbeten placerar ljudet, rösten och lyssnandet i centrum av människans politiska liv. Verken i utställningen Dirty Evidence har gemensamt att de utforskar frågor om vittnesmål. I samtal med konstnärlig ledare Theodor Ringborg får vi bland annat ta del av arbetsprocessen bakom utställningen Dirty Evidence. Samtalet hålls på engelska.

Priser

Ordinarie 100 kr
Pensionär 80 kr
Student 80 kr
Medlem Gratis

Entré till utställningen ingår i priset. Begränsat antal platser. Biljetter släpps den 25 augusti. Biljettsläpp för medlemmar den 19 augusti.

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.