Onsdagsprogram: Mellanrummets poesi

Ons 24 maj 202318:00 - 19:00

Ett samtal mellan Sara Abdollahi, Christina Kullberg och Sorin Masifi.

Skrivandet är en stor del av Kiswansons praktik. I tidig ålder började han skriva som ett sätt att försöka förstå sin omvärld och sin egen identitet. Under kvällen fördjupar vi oss i poesins förmåga att skapa nya sätt att tänka och uttrycka sig kring språk, förlust, minne och rotlöshet. Hur kan poesi informera och artikulera tillståndet av den mellanspråkiga och mellankulturella erfarenheten? Samtalet tar avstamp i martinikanska filosofen och poeten Édouard Glissant, som är särskilt viktig för Kiswansons konstnärliga praktik. Glissant varken förtränger eller söker försoning med den koloniala historien utan hanterar den som ett eget tillstånd ur vilken man kan få kraft att röra sig vidare in i framtiden.  

På svenska.

Medverkande: Christina Kullberg, professor i fransk litteratur som har översatt fler av Glissants verk till svenska och Sorin Masifi, poet, aktuell med diktsamlingen Staten, systrarna, dikten. Samtalet modereras av Sara Abdollahi, litteraturkritiker och essäist.  

Sara Abdollahi är litteraturkritiker, essäist och redaktionsmedlem i SITE. Hon har bland annat skrivit för Expressen kultur och SvD kultur, i dag är hon kritiker i Göteborgspostens kulturdel. Hon har tidigare varit chefredaktör för tidskrifterna Författaren. Sedan 2018 är Abdollahi ledamot i bedömningskommitén för Nordiska rådets litteraturpris.  

Christina Kullberg är professor i fransk litteratur vid Uppsala universitet, specialiserad på samtida karibisk litteratur och teori, och tidigmodern reselitteratur. Hon har översatt Édouard Glissants essäer till svenska, så som Relationens filosofi: Omfångets poesi (2012) tillsammans med Johan Sehlberg, och för närvarande arbetar hon med översättningen av hans första poetik, Soleil de la conscience från 1956. 

Sorin Masifi är poet aktuell med den kritikerrosade debuten Staten Systrarna Dikten. Boken är ett arkiv över förluster som sträcker sig genom tid och rum, ett sorgearbete över en syster och en barndom. En barndom sammanvävd med Kurdistan, kampen och statslöshetens filosofiska frågor. Sorin Masifi har också en masterutbildning i engelsk litteraturvetenskap från Stockholms universitet och arbetar som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek. 

Entré till utställningen ingår i priset. Begränsat antal platser.


F.V: Christina Kullberg. Foto: Mikael Wallerstedt. Sara Abdollahi. Sorin Masifi. Foto: Lina E Adamo.

Priser

ORDINARIE 130 kr
STUDENT/PENSIONÄR 100 kr
MEDLEM Gratis

Biljettsläpp 19 april. Biljettsläpp för medlemmar 12 april.

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.