Dödsmässa VII: Eternal Commitment

Sön 16 jun12:00 - 14:00

Tatueringsritualen Eternal Commitment uppfördes ursprungligen som del av Santarcangelofestivalen 2015. Tio utvalda besökare fick framföra varför just de förtjänade att få sin Azdoras namn tatuerat på kroppen. Nu framförs ritualen för sista gången på Bonniers Konsthall som en del av den sista dödsmässan och utställningens finissage.

Dödsmässa VII: Eternal Commitment presenteras av Markus Öhrn, Linus Öhrn, Andreas Catjar-Danielsson och Benjamin Quigley samt de 13 azdororna.

Under utställningens gång kan du ansöka om att få din egna azdoras namn tatuerad på kroppen. En för dig viktig, stark kvinna ur en äldre generation. Till dödsmässan söndag 16 juni kallar azdororna tio utvalda kandidater att delta i ritualen. En och en kommer de utvalda få framföra sina argument om varför just de förtjänar att få sin Azdora förevigad på kroppen. Dödsmässan avslutas med att den vinnande kandidaten tatueras av azdororna.

Ritualen övergår sedan i en finissage av utställningen där azdororna tar över och stänger utställningen.

På engelska.

Entré till utställningen ingår i priset. Begränsat antal platser. Rek. från 7 år.


Utställningens hjärta är ett stort nyproducerat verk i form av en sex meter hög timrad svart klockstapel som tar plats i Bonniers Konsthalls stora sal. Flera gånger i timmen ringer klockan i stapeln för verkets huvudperson Eva-Britt. Varje söndag framför Markus Öhrn med inbjudna gäster performance i form av dödsmässor högst upp i tornet. Varje dödsmässa har sin speciella plats i Markus och Eva-Britts relation och blir konstnärens personliga hyllning till och upprättelse för en person som har haft en avgörande roll i hans liv.

Jag har låtit bygga en klockstapel i det stora utställningsrummet, där jag gjutit en klocka med min mormors namn vid vilken jag och min bror håller dödsmässor till hennes minne. Så jag tar min erfarenhet av livearbete och försöker koncentrera den energin och förmedla ett budskap som publiken kan bära med sig hem. Det handlar ju inte bara om min mormor, det handlar om allas våra mor- och farmödrar och andra äldre personer vi har runt oss. 

– Markus Öhrn, läs hela intervjun här.


Foto: Bonniers Konsthall och Ilaria Scarpa.

Priser

Ordinarie 130 kr
Student/Pensionär 100 kr
Medlem Gratis

Entré till utställningen ingår i priset.
Begränsat antal platser.

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.