Akt c – finnisage för SRc

Under elva år har det ljudande webbaserade magasinet SR c sett med varandras öron under Sveriges Radios flagg, efter mottot: ”Inkonsekvent, i allmänhetens tjänst.” Det har varit en färd kantad av stepplektioner, ljudande essäer, islossningar, samtal med Gud, radioutsända hypnosstunder, besök hos baddräktskungen och sjungande jästceller. Och nu är det alltså över, partyt är nere för räkning och gästerna på väg mot sällare jaktmarker. SR c samlar sig och sina vänner, nya och gamla, till sista akten för att tillsammans tänka på refrängen.
Till och med 20 september kan du fortsätta att lyssna på och ladda ner  SRc:s verk. På den engelska sidan finns verk på Hebreiska, Isländska, franska…

Akter under kvällen

Prata lite, så kollar vi – en röstkoreografi av Malin Elgán. Ett röst- och rörelsestycke som tar avstamp i koreografi och dess avgörande arbete med tid, dess ommöblering av tidrymd. Konstnärligt arbete är väsentligen en fråga om livstid, arbetstid. Textmaterial: Waslav Nijinsky, Yvonne Rainer, Love Derwinger utifrån samtal med Ann-Sofi Klingberg, Annette Mannheimer, Patrik Swedrup, Lowe Derwinger och Daniel Söderberg | Medverkande dansare: Sanna Blennow, Rebecca Chentinell, Ludde Hagberg, Love Källman, Nathalie Nordquist, Tove Salmgren | Redigering: Malin Elgán och Tove Salmgren | Musik: Daniel Söderberg. | Presenteras i samarbete med Elektronmusikstudion.

Ordet Döden av Steven Cuzner. Ett femton minuter långt textbaserat performance.

In Order to Eat Another Man’s Soul av Iris Smeds. Konst är – faktiskt – inget annat än ett objekt besjälat av en människa. Konstverk är i själva verket de enda ting som rymmer människors inre väsen och som samtidigt är till salu! En videohälsning om hur makt och rikedom uppnås genom förtäring av konstnärers själar, om konstmarknaden som handel med själar.

Sista versen – ett outro av och med Vulkano. Koncept: SR c.

Bring New Life to Death av Marja-Leena Sillanpää & Anastasia Ax. Samarbetet Ax/Sillanpää snuddar i en form av magi, men bottnar i uppenbarelser. Den ena i någon form av besvärjelser som anses besitta en kraft att behärska naturmakterna.  Den andra i en ritualhandling med systematiska rörelser inför en resa mot bottenplan.  När den ena berättar om ett mänskligt nedbrytande och uppbyggande, presenterar den andra vad som finns innan och efter en omstrukturering. Som dödgrävaren och siaren. Som det högfrekventa och det låga. Som svart på vitt, som himmel och helvete eller om det var tvärt om.

The Nervous Manifold av Matti Kallioinen. Matti Kallioinen har genom åren presenterat en rad verk på SR c och har nu skapat The Nervous Manifold i samarbete med Bonniers Konsthall och SR c. Under kvällen presenterar Matti Kallioinen verket, som kommer att visas i en sekvens tillsammans med Haroon Mirzas Untitled song featuring untitled works by James Clarkson och Susan Philipszs Det betyder ingenting för mig.

Det här är ingen ljudmatta, det här är src, ljusmassa av Marie Wennersten. ”I en container gjorde jag upp ett bål av spår och rester från mitt arbete med src.”

DJ Lars Siltbergs noise, skivspelare och nedslag i ljudkonsthistorien kommer att utgöra en remixad treenighet som lotsar oss genom kvällen.

Vidare bjuds konstnärer och programmakare att framföra sina ljudliga farväl till SR c i en Levande gästbok från en öppen scen under kvällen.

 

AKT c är kurerad av Nathaly Salas, i samtal med Steven Cuzner och Marie Wennersten.

En utsändning med material från finissagekvällen, samt ett urval ur SR c:s arkiv kommer att äga rum 28 september i Sveriges Radio P1, på Radioteaterns ordinarie sändningstid kl. 19.03, med repris 30 september kl. 20.03. Sändningen kommer även att finnas tillgänglig på Radioteaterns (P1) och Monitors (P2) hemsidor.