Scenväxlingar

29 sep 20109 jan 2011

Utställningen genomförs i ett unikt samarbete med Dramaten& och förenar internationellt tongivande konstnärer med Sveriges mest välkända skådespelare. Under tre intensiva månader kommer utställningen att ge upphov till ständigt nya verk och föreställningar – både i utställningssalarna på Torsgatan och på scenerna vid Nybroplan.

Scenväxlingar diskuterar det intresse som samtida konstnärer visar för teatern. I utställningen visas verk av 14 konstnärer som arbetar i gränslandet mellan performance, teater, film, skulptur, måleri och teckning. De medverkande konstnärerna kommer från olika delar av världen och tillhör alla en ny generation av internationellt uppmärksammade konstnärer. Tillsammans med bland andra Dramatenskådespelarna Björn Granath och Johan Rabaeus skapar konstnärerna verk speciellt för utställningen på Bonniers Konsthall och Dramaten.

Scenväxlingar möter mekanisk teater musikfilm, och spetsig samtidskonst går hand i hand med Shakespeare. Konstnären Pablo Bronstein gör tillsammans med två Dramatenskådespelare en föreställning med tragiska slut hämtade ur världsdramatiken medan konstnären Kirstine Roepstorff kommer att använda sig av välkända röster i sin installation Stille Teater. Som en del av utställningen visas också konstnären Ylva Oglands version av Ingmar Bergmans modell av Dramatens stora scen. Konstnären kommer också att för utställningen tillverka en jättelik marionett som dansar på nationalscenen. Dessutom får vi se Ragnar Kjartanssons sångnummer à la Frank Sinatra och Gabriela Fridriksdottirs drömlika dansperformance.

Ragnar Kjartansson, God, 2007. Foto: Rafael Pinho

Samtidskonstens intresse för teatern kan sägas spegla vår tid, där kulturen har synlighet och spektakel som ledmotiv. Men de medverkande konstnärernas experiment med teater handlar också om att öppna en dörr för fiktionens möjligheter där scenkonsten kan ge utrymme för lek med identitet och roller.

Man undersöker den unika närvaron i nuet av fysiska kroppar, ord, gester och rörelser.

Samarbetet mellan Bonniers Konsthall och Dramaten& påbörjades redan hösten 2009 med konstnären Aurélien Froments uppmärksammade performance Sifferchiffer – ord för ord med skådespelaren Johan Holmberg i enda rollen.

Scenväxlingar genom historien 19 oktober

Konst och teater har en lång gemensam historia fylld av gränsöverskridande experimentlusta. I seminariet Scenväxlingar genom historien rör vi oss från Wagners tankar om det totala konstverket via den tidiga modernismens formexperiment och fram till fluxusrörelsens öppna konstbegrepp med happenings och performance. Seminariets inbjudna deltagare gör nedslag i intressanta korsbefruktningar under 1900-talet och diskuterar olika förutsättningar och hinder för kreativa samarbeten mellan konst och teater.

Kvällen bjuder också på ett framförande av Åke Hodells I gevär. Magnus Haglund, som skrivit en bok om Åke Hodell har samlat poeter och konstnärer ur den yngre generationen som skapat sin egen liveversion av ljudkonstklassikern som framfördes första gången den 18 november 1963.

Deltagare:
Camilla Eeg-Tverbakk (moderator), konstnär, curator, teoretiker och skribent och verksam inom både bildkonsten och teatern.
Magnus Florin, författare, regissör och chefsdramaturg på Dramaten.
Magdalena Holdar, konstvetare, verksam vid Stockholms universitet, Södertörns högskola samt Konstfack.
Bengt af Klintberg, folklivsforskare, författare och konstnär och var framträdande inom den svenska Fluxus-rörelsen på 1960-talet.
Magnus Haglund, kritiker och författare och har skrivit mycket om konstmusik och ljudkonst.

Pietro Roccasalva, The oval portrait. A ventriloqist at a birthday party in October 1947, 2005. Foto: Bonniers Konsthall

Seminarium: Samtida scenväxlingar 27 november

Varför vill samtida scenkonstnärer vara i konstrummet? Vilka erfarenheter hämtar konstnärer idag från teatern? Seminariets inbjudna deltagare rör sig alla mellan bildkonsten och teatern. De reflekterar över hur de olika fälten fungerar idag och diskuterar hinder och möjligheter för samarbeten över gränserna.
 Kvällen bjuder också på Keren Cytter och Andrew Kertons performanceverk Poker Face, döpt efter Lady Gagas superhit, som skildrar berättelsen om entertainern som dödas av sitt alter ego.

Deltagare:
Camilla Eeg-Tverbakk (moderator), konstnär, curator, teoretiker och skribent.
Sara Arrhenius, chef för Bonniers Konsthall
Heiner Goebbels, kompositör, konstnär och regissör, bosatt i Frankfurt.
Sofi Lerström, producent på Dramaten&.
Mellika Melani, svensk regissör som har uppmärksammats för sina uppsättningar av bland annat Rigoletto – djurisk åtrå  och Ulrike Maria Stuart av Elfriede Jelinek.
Helena Seth, programansvarig på Dramaten&
Markus Schinwald, konstnär, bosatt i Wien och i Los Angeles och är en av konstnärerna i grupputställningen Scenväxlingar på Bonniers Konsthall.