Pilvi Takala

16 jan31 mar 2013

Pilvi Takala arbetar främst med video och installationer, hennes verk kan sägas vara interventioner i vardagen. I Slight Chance visas verk där Takala med en absurd humor undersöker sociala villkor och deras komiska godtycklighet. Genom att medvetet missförstå enkla regler skapar hennes verk förvirring och utmanar vardagliga sociala konventioner som är lätta att ta för givna.

Som utställningens titel avslöjar handlar flera av Takalas verk om just chanstagande. I sitt konstnärskap återkommer hon ofta till våra möjligheter att vinna, till exempel i lotterier eller poker, och frågor kring hur vi uppfattar chans.

Pilvi Takala: Players, 2010, video, 7:50 min, Courtesy of Galerie Diana Stigter and Carlos/Ishikawa
Pilvi Takala: Players, 2010, video, 7:50 min, Courtesy of Galerie Diana Stigter and Carlos/Ishikawa

Videoverket Players (2010) visar sex ekonomiskt oberoende pokerspelare. De lever ut sitt nyrika liv och låter spelandet bli en del av vardagen genom att med kortens hjälp avgöra till exempel vem som ska betala notan.

I installationen One in a million (2012) får vi bland annat följa en kvinna som under en period varit utan postkod och därför inte haft möjlighet att tävla i det nationella postkodslotteriet. Kan man få ersättning för en förlorad chans att vinna?

Utställningen startar den 16 januari med en öppen vernissage då även Pilvi Takala kommer att hålla ett konstnärssamtal.

Program

16 jan. Vernissage

Vernissage och konstnärssamtal med Pilvi Takala.

12 feb. Platser och situationer

Mika Hannula, professor, skribent, curator och kritiker, i ett samtal om Pilvi Takalas konstnärsskap.

20 mar. Jennifer Allen: Vem är Pilvi Takala?

Konstkritikern och redaktören för tyska Frieze Magazine presenterar den finländska konstnären och hennes subtilt humoristiska sociala interventioner.