Cooking Sections, Andrea Bagnato, Helene Kazan & Hannah Meszaros-Martin

19 feb19 apr 2020

Bonniers Konsthall har inlett ett längre samarbete med Cooking Sections (Daniel Fernández Pascual och Alon Schwabe) som sträcker sig fram till hösten 2021. Duon arbetar med installation, performance och video, och undersöker de överlappande gränserna mellan visuell konst, arkitektur och geopolitik. De kombinerar ofta konst och matlagning för att utforska hur vi människor kan äta i en tid märkt av klimatförändringar.

Filmen Kivalina, The Coming Storm har sin bakgrund i ett forskningsprojekt som Cooking Sections genomförde på ön Kivalina utanför Alaskas nordvästra kust. Cooking Sections blev inbjudna att tillsammans med lokalbefolkningen titta på alternativa sätt att närma sig frågan om hur klimatförändringarna påverkar ön och dess invånare. Genom intervjuer med bosatta, miljöforskare och politiker modellerar de fram en bild av Kivalina och de utmaningar ön står inför.

I filmen tar en stillastående kamera in Kivalinas kust och hur vågorna slår mot stranden. Under senare år har den globala uppvärmningen fördröjt bildningen av havsis, vilket gjort att ön under höstperioden varit hårt utsatt för stora havsstormar. Ljudet i filmen består av röster som berättar om Kivalinas historia, samtid och framtid. På Kivalina bor cirka 400 personer som tillhör urbefolkningen Iñupiaq. Flera av de boende på ön menar att landskapet har förändrats och är oroliga för att de ska tvingas att lämna platsen för gott om utvecklingen fortsätter i den här riktningen.

Historiskt användes ön Kivalina som en tillfällig lägerplats under sommarhalvåret av Iñupiaq. Under det amerikanska koloniala styret byggdes år 1905 en skola på ön. Myndigheterna gjorde skolan obligatorisk och hotade med fängelse för de som vägrade att registrera sina barn i den. I och med detta tvingades urbefolkningen att bli bofasta på ön och deras traditionella levnadssätt omöjliggjordes. De som tidigare kunnat röra sig fritt i ett öppet landskap blev nu begränsade till ett statiskt leverne, som gick tvärtemot deras ursprungliga kultur.

Till följd av det koloniala förtryck som Kivalina-borna utsatts för så saknar ön en grundläggande infrastruktur, något som ytterligare förvärrats genom de senaste årens erosion och översvämningar. Som en konsekvens av detta bestämde de sig för att stämma de 24 största olje- och gasföretagen som är verksamma i Arktis, då de menar att de genom sina utsläpp av växthusgaser har orsakat många av de problem som Kivalina nu står inför. Stämningen misslyckades och filmen Kivalina, The Coming Storm är ett försök att tillsammans skapa en ny och alternativ förhandlingsplattform för invånarna på ön.

Verket är producerat av Cooking Sections i samarbete med Andrea Bagnato, Helene Kazan och Hannah Meszaros-Martin.

Bild: Flygfoto över Kivalina från sydväst. Foto: Michael Brubaker, 2011.