Svenska Pen: ”Som om vi aldrig funnits”

Ons 3 apr18:00 - 19:30

Ett program om svenska statens övergrepp mot tornedalingar, kväner, lantaliset och meänkielitalande, som utretts i en Sannings- och försoningskommission, tillsatt av regeringen, vilken överlämnades till kulturministern den 15 november 2023.

Vad innebär denna utredning för minoriteten, och hur går man vidare? Hur kunde övergreppen äga rum och sedan även förtigas så länge?

Medverkande: Eva Dahlén, Katarina Kieri, Curt Persson och Frida Sundkvist. Moderator: Cecilia Hansson.

Fri entré, ingen föranmälan krävs.


Eva Dahlén var kommunikationsansvarig i Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset. Hon har lång erfarenhet av kommunikation och PR från privat och statlig sektor. De senaste 15 åren från Regeringskansliet. Född och uppvuxen i Stockholm men har rötter i Tornedalen.

Cecilia Hansson, författare och journalist, med rötterna i Norrbotten. Skriver regelbundet i SvD. Styrelseledamot i Svenska PEN.

Katarina Kieri, prisbelönt författare för unga och vuxna med rötter i Tornedalen. Även hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

Curt Persson, folkbildare, författare, föreläsare, fil. dr. historia. Tidigare verksam som kulturintendent, kultursekreterare i Kiruna kommun. Landsantikvarie/länsmuseichef i Norrbottens län 2003–2015. Författare till förstudien ”Då var jag som en fånge” Statens övergrepp på tornedalingar och meänkielitalande under 1800- och 1900-talet. Verksam som biträdande lektor i historia vid Luleå tekniska universitet.

Frida Sundkvist, frilansande grävreporter som bland annat granskat vikten av språk under pandemin, och jakten på naturresurser i Norrbotten. Har rötterna i Tornedalen, men fick precis som så många andra aldrig lära sig meänkieli.


Bonniers Konsthall har sedan flera år ett samarbete med Svenska PEN och håller varje år ett antal seminarier för att sprida kunskap och engagemang för det fria ordet.


Bilder: 1) Cecilia Hansson. Foto: Martin Vallin. 2) Frida Sundkvist. Foto: Zanna Nordqvist. 3) Eva Dahlén.

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.