Cecilia Edefalk

Vit Inuti

På Bonniers Konsthall

I nära 25 år har Cecilia Edefalk (f.1954, Norrköping) varit en av de mest uppmärksammade svenska konstnärerna. Utgångspunkt för hennes måleri är ofta en upplevelse eller ett fotografi. Upprepningar har kommit att bli en grundpelare i Cecilia Edefalks konstnärskap. Hon återanvänder motiv och ställer gärna ut samma verk om och om igen. Hittar hon något intressant så släpper hon det inte förrän motivet är uttömt. Målningarna i serien Vit inuti har sin bakgrund i möte med en skulptur i byn San Gimignano i Italien 1997 – en bemålad 1400-talsängel i mänsklig storlek som Cecilia Edefalk såg på stadsmuseet där. Serien har visats i utställningar över hela Europa regelbundet sedan dess, och varje gång har den specifika platsens möjligheter och begränsningar skapat förändringar i verket – målningarna har hängt från taket, stått staplade mot väggen, de mindre förlagorna har hängts ovanpå på de stora målningarna. Till viss del handlar upprepningarna om ett motstånd mot uppfattningen att konstnären alltid måste visa något nytt. Men för varje plats som Vit inuti har visats på har målningarna tagit med sig lite av den tidigare platsens atmosfär – ett lager av tid, rum och minne har adderats till lagren av färg. Målningarna, menar konstnären själv, fungerar som ett slags fångstnät. På Bonniers Konsthall visas de sju stora målningarna i serien, men även en presentation av deras historia med skisser, anteckningar och fotografier.

White Within, Lunds domkyrka, 2005. Foto: Carl Henrik Tillberg
White Within, Lunds domkyrka, 2005. Foto: Carl Henrik Tillberg

Historia för framtiden

På Strindbergsmuseet

En vårdag för fyra år sedan satt Cecilia Edefalk på en bänk i Tegnérlunden. På avstånd såg hon en man med en karaktäristisk hatt komma emot henne och insåg att det var August Strindberg.  Han slog sig ned bredvid henne på bänken och sa, ”meningslöst”. Hon hörde inte hans röst, utan såg ord som meningar skrivna framför sig, i en viss rytm. Det textbaserade videoverket Historia för framtiden återger ett långt samtal mellan Cecilia Edefalk och författaren. Strindberg har starka åsikter om hennes kärleksliv och hennes konst, särskilt några stora målningar som ska ”målas vita inuti”. Under Minneskonst visas även Cecilia Edefalks målningar Vit inuti på Bonniers Konsthall – just de verk som Strindberg talar med henne om.

Cecilia Edefalk har de senaste åren visat flera verk där hon återger samtal med historiska konstnärer – förutom Strindberg både Ivan Aguéli och Hilma af Klint.

Cecilia Edefalk.
Cecilia Edefalk. Foto: Olle Kirchmeier

Läs en intervju med Cecilia Edefalk i Bonniers Konsthalls magasin!