Sjö i Brand

Jennifer Rainsford, Sjö i Brand, 2020
Längd: 14.30

Filmen utspelas i ett framtida i Indien där de forna älskarna Nara och Ada återförenas. Skogen de befinner sig i är skapad av en artificiell intelligens konstruerad av forskaren Ada i syfte att göra gott, i en för övrigt skrämmande och orolig tid. Skogen låter, pratar och skiftar färg och hit vänder sig nu människor för att få svar på personliga frågeställningar. I detta lågintensiva science fiction-drama har skogen och träden en huvudroll, och här söker Nara svaret på en fråga som rör hans eget kärleksliv. Filmtiteln refererar till en brand som Jennifer Rainsford bevittnade i sjön Bellandur i Bangalore, Indien 2015. Händelsen återspeglas i filmens inledande scen.

Om Jennifer Rainsford 

Jennifer Rainsford (f. 1982, Stockholm) är konstnär, regissör och producent med examen från Kungliga konsthögskolan i Stockholm 2010. Med filmen som medium utforskar hon det ömsesidiga förhållandet mellan människa, natur och teknik där handlingen ofta utspelar sig i en nära framtid. Rymdfärder, naturkatastrofer och artificiella intelligenser står i centrum för hennes spekulativa berättande. Rainsford arbetar med skådespelare i både små och stora team där bildkonst och spelfilm sammansmälter. Hennes verk har visats i både utställnings- och filmfestivalssammanhang. 

Regi, manus, foto, produktion: Jennifer Rainsford
Filmmusik: Shida Shahabi
Skådespelare: Dayasindhu Sakrepatna, Jennifer Rainsford
Ljuddesign: Robert Hefter
Mixstudio: Basis Berlin Postproduktion
Specialeffekter: Nils Fridén, Velourfilm
Produktionsassistenter: Sami Johnson, Ashok Vish, Vinay Ghodgeri
Filmen har producerats med stöd av Svenska Filminstitutet konsulent Ami Ekström, Konstnärsnämnden IASPIS, 1Shantiroad Bangalore.

Filmmusiken komponerad av Shida Shahabi finns att lyssna till här
https://singasongfighter.bandcamp.com/album/lake-on-fire