Hrair Sarkissian, Last Seen, 2018–2021
Serie om 50 arkivbeständiga bläckstråleutskrifter, präglade, 40 x 50 cm. På uppdrag av Sharjah Art Foundation.

Last Seen (2018–2021) är Hrair Sarkissians mest ambitiösa projekt hittills och tog över tre år av efterforskningar och resor att genomföra. I de 50 fotografierna som visas utvecklar Sarkissian sin undersökning av frånvaro och det latenta trauma som de som har fördrivits bär på. Han besökte en mängd familjer där någon av familjemedlemmarna har försvunnit under oklara omständigheter under perioder av politisk oro och konflikt. Bilderna spänner över en mängd historiska och politiska sammanhang, från Argentina till Bosnien och Libanon. Varje bild fångar en plats där de försvunna individerna är ”ihågkomna” för att det var där de senast sågs av sina nära och kära, som fortsätter att vänta på nyheter om deras möjliga vistelseort och omständigheter.

Varje bild är präglad med den försvunna personens namn och året då personen försvann, och fungerar som ett antimonument och arkiv för offren och deras familjer. Bilderna frammanar tystnaden i hemmet – trappor och korridorer, gårdsplaner och verandor, som alla förblir oförändrade, i vissa fall i årtionden.


Hrair Sarkissian: The Other Side of Silence är en samproduktion mellan Bonniers Konsthall, Sharjah Art Foundation och Bonnefanten.

Curatorer: Dr Theodor Ringborg, konstnärlig ledare, Bonniers Konsthall; Dr Omar Kholeif, chef för samlingarna och senior curator, Sharjah Art Foundation; Stijn Huijts, konstnärlig ledare, Bonnefanten.

Utställning