Hrair Sarkissian, My Father & I, 2010
Serie om 14 arkivbeständiga bläckstråleutskrifter
7 bilder 20 x 30 cm, 7 bilder 28 x 35 cm

Sarkissians far, Vartan Sarkissian, har arbetat som fotograf i Damaskus sedan 1950-talet. 1976 etablerade han Dream Color, det första färgfotolabbet i Syrien. Det var där, i studion, som Sarkissian tillbringade större delen av sin tid och lärde sig grunderna för att arbeta med storformatsfotografi.

2010, ett år innan det syriska inbördeskriget bröt ut, vid Sarkissians senaste besök i Syrien, ställdes både far och son inför en oundviklig stängning av fotostudion som döpts om till Sarkissian Photo Center. För att hedra minnet av denna händelse arrangerade Sarkissian studion för att dokumentera platsen som en historisk relik. I en avslutande fotografering bad Hrair sin far att ta porträtt av honom – en handling som skulle dokumentera gångna tiders gester och tekniker som snart skulle försvinna med studion. Utifrån denna händelse utvecklade konstnären verket My Father & I (2010) – en presentation av porträtten av konstnären, bredvid svartvita arkivbilder av hans far, tagna vid olika tillfällen under hans liv. Hrairs far dirigerar sin sons hållning i vanliga studioposer. Snarare än att anlägga ett neutralt ansiktsuttryck, vilket är vanligt i detta slags studioporträtt, är den yngre konstnären återhållen i sina känslor, kanske oförmögen att helt underkasta sig som kamerans motiv.


Hrair Sarkissian: The Other Side of Silence är en samproduktion mellan Bonniers Konsthall, Sharjah Art Foundation och Bonnefanten.

Curatorer: Dr Theodor Ringborg, konstnärlig ledare, Bonniers Konsthall; Dr Omar Kholeif, chef för samlingarna och senior curator, Sharjah Art Foundation; Stijn Huijts, konstnärlig ledare, Bonnefanten.

Utställning