Hrair Sarkissian, Execution Squares, 2008
Serie om 14, C-print. 13 bilder 125 x 160 cm, 1 bild 125 x 175 cm.

I en del länder förekommer fortfarande dödsstraff genom offentlig avrättning för brott som förräderi och mord. Execution Squares (2008) visar torg i tre syriska städer – Aleppo, Latakia och Damaskus – där bestraffningar av detta slag ägde rum, och i vissa fall fortfarande sker. Sådana platser ligger vanligtvis i hjärtat av staden, där folk samlades för olika vardagliga aktiviteter. Syftet är att demonstrera för allmänheten vilket straff man ådrar sig för ett visst brott, och fungerar samtidigt som en form av hämnd för de påstådda offren och deras familjer.

Avrättningarna är tänkta som allmänna sammankomster, där förbipasserande blir – oavsett om de väljer det eller inte – vittnen till att liv upphör. Som ung tonåring på väg till skolan såg Sarkissian tre kroppar hänga på ett av dessa torg – och blev ett tyst vittne. Som vuxen återvände Sarkissian till platserna och dokumenterade de tomma torgen i gryningen – tidpunkten för avrättningarna – för att radera traumat från sitt minne. Resultatet är ett offentligt arkiv över sådant som inte dokumenteras i officiella redogörelser och källor. Genom att fotografera dessa platser bevarar konstnären dem för historien. De soldränkta putsade byggnaderna i de 14 bilderna blottar en bräcklig paradox mellan platsernas skönhet och stillhet, och de politiska och sociala verkligheter som de döljer.


Hrair Sarkissian: The Other Side of Silence är en samproduktion mellan Bonniers Konsthall, Sharjah Art Foundation och Bonnefanten.

Curatorer: Dr Theodor Ringborg, konstnärlig ledare, Bonniers Konsthall; Dr Omar Kholeif, chef för samlingarna och senior curator, Sharjah Art Foundation; Stijn Huijts, konstnärlig ledare, Bonnefanten.

Utställning