Hrair Sarkissian, Background, 2012
Serie om 6 Duratrans, C-print, 180 x 230 cm.

Background (2012) är ett omfattande projekt som dokumenterar bakgrunderna i fotostudior över hela Mellanöstern. Här visas sex av seriens mest betydande storformatsfotografier. Bilderna har tagits i Amman, Alexandria, Beirut, Byblos, Kairo och Istanbul, och utforskar studiobakgrundernas stora betydelse för den fotografiska praktiken i regionen – en tendens som uppstod på 1800-talet. Serien inspirerades av ett fotografi av en oansenlig grå bakgrund, som konstnären hade fotograferat i sin fars fotostudio i Damaskus. Projektet är också en reaktion på att studioporträtten som företeelse försvinner alltmer i regionen, till följd av digitalfotografin.

De målade kulisserna och iscensatta miljöerna erbjöd en flykt till andra världar för dem som porträtterades, och vittnar om fotografins historia i Mellanöstern. Fantasifull scenografi tillsammans med rekvisita och studiobelysning, uppmärksammar de frånvarande mänskliga subjekten. Den antydda närvaron av dem som saknas i bilden hemsöker varje scen. 


Hrair Sarkissian: The Other Side of Silence är en samproduktion mellan Bonniers Konsthall, Sharjah Art Foundation och Bonnefanten.

Curatorer: Dr Theodor Ringborg, konstnärlig ledare, Bonniers Konsthall; Dr Omar Kholeif, chef för samlingarna och senior curator, Sharjah Art Foundation; Stijn Huijts, konstnärlig ledare, Bonnefanten.

Utställning