Hala Elkoussy

Hala Elkoussy (f. 1974, Kairo) arbetar med fotografi, film och installation i relation till sin hemstad Kairo. Hon skildrar den enskilda individens möjlighet att skapa ett livsutrymme i en stad och en stat med bristande socialt engagemang och skyddsnät. Hennes perspektiv är att skapa historia underifrån där den lilla människans erfarenhet i vardagen blir utgångspunkten. Utställningen på Bonniers Konsthall är den första med konstnären i Stockholm.

In Search of a City (in the papers of Sein), från 2011, är en film och en samling fotografier och böcker. Här möter vi Kairos historia genom en berättarröst och den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Sein, vars identitet skiftar karaktär genom filmen. Filmen tar oss med genom stadens vindlande gator, offentliga och privata rum. 200 år av historiska möten mellan det lokalt egyptiska och det främmande, i form av britterna och fransmännens kolonialstyre, bildar ramberättelsen. Historien förtäljer bland annat att Kairo byggdes efter europeisk standard för att imponera på Europa. Sein blir en kvinnlig flanös som driver runt i Kairo av idag och framkallar minnen och historier. Filmen har kommit till efter en lång tids efterforskning. Konstnären har använt historiska händelser, reseberättelser, litteratur, tidskrifter och brev som sitt råmaterial.

Genomgående i Hala Ekoussys konstnärskap finns en kritisk blick vänd mot vår tids politiska och sociala system. Frågeställningarna gestaltas med ett poetiskt laddad berättarspråk där bortglömda och förbisedda historier lyfts fram.

Hala Elkoussy, In Search of a City (in the papers of Sein), 2011. Film still.
Hala Elkoussy, In Search of a City (in the papers of Sein), 2011. Film still.