Glad sommar önskar Bonniers Konsthall

Sommarens utställningar har nu öppnat och fått ett entusiastiskt mottagande, Andra sidan skiftet. Svensk konst 1947-1987 ur bokförlaget Albert Bonniers samling och Maria Bonnier Dahlin stiftelsens stipendium 2016: Jasmin Daryani och Hilde Retzlaff. Utställningen har bjudit på många oväntade möten, inte minst från Gerard Bonniers fd kollegor som berättat om tiden på Albert Bonniers Förlag och förstås även många från den konstnärsgenerationen som ställs ut, vilka har bjudit oss på fantastiska berättelser, anekdoter och skratt.

Missa inte jazzkvartetten Agnas Bros 16 aug. 

Missa inte den generösa utställning Andra sidan skiftet, som omvärderar den svenska konsten för perioden från konkretismens genombrott och till det postmoderna paradigmskiftet. Omkring 170 verk av ett 50-tal konstnärer som Lennart Rodhe, Randi Fisher, Torsten Andersson, Lena Cronqvist, Harald Lyth, Ulla Wiggen, Olle Kåks och Max Book finns med i utställningen – för att nämna bara några.

Sommaren är här, men redan nu vill vi slå ett slag för höstens stora utställning Bilden av krig som öppnar den 20 september. Utställningen cureras av Theodor Ringborg och undersöker bilder av våld och deras inverkan på människan. Med verk från mer än 30 internationella konstnärer, som på olika sätt relaterar till historiska och aktuella konflikter, ställer vi oss frågan hur människor egentligen tar del av krigets bilder?

Till utställningen hör ett genomgripande program av samtal och filmvisningar. En särskild konferens arrangeras i utställningssalarna den 24-25 november med konstnärsamtal och performance samt talare från bland annat Reportrar Utan Gränser, Amnesty Sverige och Utrikespolitiska Institutet.

 

Våren 2018

Nästa år intensifieras utställningsprogrammet. Vi går från tre till fyra stora utställningar och kommer även att presentera ett antal mindre projekt och utställningar i Galleri 1 (där vi nu visar Maria Bonnier Dahlin stiftelsens stipendiater), vilket ger oss möjlighet att hålla öppet även när vi hänger om, så att det alltid finns något att se.

De större utställningarna inleds med en separatutställning med Jens Fänge, född 1965 och bosatt i Stockholm. Det blir den första större separatutställningen på en institution för konstnären. Utställningen kommer att fokusera på de senaste årens produktion och den kommer även innehålla nya verk som skapas speciellt för utställningen.

Fänge har sedan några år tillbaka utvecklats sitt konstnärskap och börjat använda utställningsrummen mer scenografiskt. I hans målningar möter vi labyrintiska, drömlika rum, där målningar i målningen, med motiv från andra verk av konstnären, återkommer – vilket lett till jämförelser med ryska dockor eller kinesiska askar. Internationellt har hans arbeten visats i utställningar i Paris och Hong Kong under 2016-2017.

Därefter öppnar den största presentationen någonsin i Norden av världskända konstnären Ellen Gallagher, född 1965 och bosatt i Rotterdam och New York. Gallagher är känd för soloutställningar på institutioner såsom Tate Modern, London, och The New Museum, New York, och för den svenska publiken bland annat från hennes verk i utställningen Eklips på Moderna Museet.

Hösten 2018 inleds med en tematisk grupputställning med såväl svenska som internationella konstnärer – men mer om den längre fram!

Glad sommar

Konsthallschef Magnus af Petersens