Svenska pen: Samtal och läsning med Barys Pjatrovitj

Tis 17 maj18:00 - 00:00

Bonniers Konsthall har sedan flera år ett samarbete med Svenska PEN och håller varje år ett antal seminarier för att sprida kunskap och engagemang för det fria ordet. Kvällens arrangemang sker i samarbete mellan Svenska PEN, Sveriges Författarförbund, Rámus och Bonniers konsthall.

Barys Pjatrovitj gästar Bonniers konsthall för ett samtal med Jörgen Gassilewski och läsning ur sin nya diktsamling Belarus: Fresker tillsammans med översättare Dmitri Plax.

Pjatrovitj belades sommaren 2021 med rese- och yppandeförbud som ordförande för det Belarusiska författarförbundet, ett oberoende förbund som i november ”likviderades” av regimen. Han skriver på belarusiska och är redaktör för landets enda oberoende litteraturtidskrift Dziejaslou, som dock inte får distribueras. I Belarus: Fresker skriver Pjatrovitj om ögonblicksbilder från den folkliga resningen och protesterna efter valet i augusti 2020, och våldet som mötte dem. Dikter som lågmält skriker ut sin avsky över regimens förtryck och rädslan det skapar, och som samtidigt bär på hopp om framtiden, folkets vilja och en okuvlig tilltro till det litterära uttryckets fulla frihet.

Barys Pjatrovitj är född 1959 i Homelregionen i södra Belarus. Han finns sedan tidigare utgiven på svenska med diktsamlingen Fresker och romanen Torget (en kärlekshistoria) och är nu aktuell med Belarus: Fresker.

Fri entré men föranmälan till: [email protected]

Konsthallen är under arrangemanget stängd, men kaféet är öppet för servering från kl. 17.00.

Författarfoto: Maria Söderberg

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.