Svenska PEN: Förbjudna böcker, förbjudna ord

Ons 6 sep18:00 - 19:00

En banned books-våg sveper över USA:s skolbibliotek och i Ungern får barnböcker med HBTQI-teman inte skyltas i bokhandeln. I Sverige kritiseras Drag Queen Story Hour och Luciatåg med transpersoner stoppas. Samtidigt anlitas s.k. sensitivity readers av bokförlag och ord och uttryck redigeras bort och byts ut. Vad är skillnaden? Vem ska skyddas, och mot vad? Var går gränsen mellan att målgruppsanpassa ett verk och att censurera det? Och vem har tolkningsföreträde?

Deltagare: Pelle Andersson, förlagschef Ordfront, Ulrika Caperius, förläggare Bonnier Carlsen, Ylva Lagercrantz Spindler, teaterkritiker och litteraturredaktör i SvD och Mattias Järvi, bibliotekarie Mångkulturellt Centrum. Moderator: Katarina Bjärvall, styrelseledamot Svenska PEN, författare och journalist.

Bonniers Konsthall har sedan flera år ett samarbete med Svenska PEN och håller varje år ett antal seminarier för att sprida kunskap och engagemang för det fria ordet.

Fri entré.

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.