Skog, ritual, förtrollning: Föreläsning och samtal med David Thurfjell

Ons 4 okt18:00 - 19:00

För Sara-Vide Ericson och Tilda Lovell fungerar naturen som medskapare, motiv och material i deras respektive praktiker. Vad är det vi söker i naturen? Vilka världar ger landskapet och naturen oss tillgång till?

Under kvällen fördjupar vi oss i frågeställningarna med hjälp av David Thurfjell, författare och professor i religionsvetenskap, vars forskning handlar om religion och sekularisering i dagens Sverige. I boken Granskogsfolk beskriver han den svenska naturkärlekens religionshistoria, från fornnordiska föreställningar om en besjälad vildmark till den moderna tidens exploatering och naturromantik. Detta utvecklar han vidare i sin senaste bok En lockton i ödemarken där han utforskar och upplöser gränsen mellan religiösa och sekulära uttryck.

Föreläsningen avslutas med ett samtal mellan David Thurfjell och Caroline Elgh, konstcurator, skribent och doktorand vid Tema Genus, Linköpings universitet. Hennes arbete inom fälten feministisk miljöhumaniora, havshumaniora och posthumaniora utforskar tvärvetenskapliga processer i gränslandet mellan konst, vetenskap, politisk ekologi och spekulativ fiktion.

Entré till utställningen ingår i priset. Begränsat antal platser.


Bild: David Thurfjell. Foto: Kajsa Göransson

Priser

Ordinarie 130 kr
Student/Pensionär 100 kr
Medlem Gratis

Biljettsläpp 23 augusti. Biljettsläpp för medlemmar 14 augusti.

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.