Onsdagsprogram: Konversation med förmödrar 

Ons 9 mar17:30

Välkommen på ett performativt samtal mellan konstnären Outi Pieski och forskaren Eeva-Kristiina Nylander, i närvaro av två förmödrars ládjogahpir-hattar från Nordiska museets arkiv.

Outi Pieski och Eeva-Kristiina Nylander kommer att diskutera frågor som vad samiska museiföremål och tillhörigheter betyder för samiska samhällen, varför repatriering är viktigt samt fördjupa sig i begreppet rematriation. Under kvällen framför den samiska jojksångaren Ingá-Máret Gaup-Juuso några äldre stycken på luohti, en samisk sångtradition. Med hjälp av juoigan kommer förmödrarna att minnas kulturen, samhället, familjen och hemmet Sápmi, samernas land och dess natur. Samtalet hålls på engelska.

Pieskis utställning på Bonniers Konsthall är en del av det tvärvetenskapliga rematriationsprojektet Máttaráhku ládjogahpir—The Foremother’s Hat of Pride (2017–2020) som konstnären drivit tillsammans med Eeva-Kristiina Nylander. Projektet undersöker koloniseringen av sinnet och kroppen i samiska kvinnors historia genom en berättelse om ett föremål – ládjogahpirhatten. 

Entré till utställningen ingår i priset. Begränsat antal platser.

Bild: Outi Pieski, The 47 Most Wanted Foremothers / 47 eanemus ohccojuvvon máttaráhkkut, 2019. Detalj.

Priser

ORDINARIE 120 kr
STUDENT/PENSIONÄR 90 kr
MEDLEM Gratis

Biljettsläpp 2 februari. Biljettsläpp för medlemmar 26 januari.

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.