Onsdagsprogram: I klimatkrisens spår

Ons 4 mar18:00 - 19:30

Hur ska vi äta i en tid av klimatförändringar? Och hur kan vi med demokratins hjälp hantera klimatfrågan? Bonniers Konsthall och Fri Tanke Förlag bjuder in till en samtalskväll i klimatkrisens spår.

Cooking Sections, konstnärsduon (Alon Schwabe och Daniel Pascual Fernandez) bakom filmen Kivalina, The Coming Storm som är aktuell på Bonniers Konsthall, samtalar med curator Caroline Elgh Klingborg om sin konstnärliga praktik som utforskar de överlappande gränserna mellan visuell konst, ekologi, arkitektur och geopolitik. På plats är också Daniel Lindvall som ger ett anförande om klimatförnekelse som en politisk rörelse utifrån sin nyutgivna bok Upphettning.

Filmen Kivalina, The Coming Storm har sin bakgrund i ett forskningsprojekt som Cooking Sections (tillsammans med Andrea Bagnato, Helene Kazan och Hannah Meszaros-Martin) genomförde på ön Kivalina utanför Alaskas nordvästra kust. De blev inbjudna att i samarbete med lokalbefolkningen titta på alternativa sätt att närma sig frågan om hur klimatförändringarna påverkar ön och dess invånare. Genom intervjuer med bosatta, miljöforskare och politiker modellerar de fram en bild av Kivalina och de utmaningar ön står inför.

Boken Upphettning – Demokratin i klimatkrisens tid av Daniel Lindvall, Kjell Vowles och Martin Hultman är en djupdykning i klimatförnekelse som politisk rörelse. Utifrån aktuell forskning diskuterar boken de utmaningar som den globala uppvärmningen ställer på vårt demokratiska styrelseskick utifrån frågeställningar som: Varför motsätter sig den auktoritära nationaliströrelsen så aktivt klimatvetenskap? Finns det vägar mot minskade utsläpp och en stabil demokratisk framtid?

Program:
18.00 Cooking Sections i samtal med curator Caroline Elgh Klingborg
18.30 Daniel Lindvall talar om klimatet och demokrati
18.50 Q&A

Samtalet hålls på engelska.

Bild: T.v. Cooking Sections, foto: Jean-Baptiste Béranger. T.h. Daniel Lindvall.

Priser

Ordinarie 100 kr
Student / pensionär 80 kr
Medlem Gratis

Entré till utställningen ingår i priset.
Begränsat antal platser.

Bli medlem

Som medlem i Bonniers Konsthall får du en mängd fina medlemsförmåner, som exklusiva rabatter i butiken, samtidigt som du stöttar konsten.