BKH Curator Award 2019

Bonniers Konsthall är glada att presentera att de fyra finalisterna till BKH Curator Award är Eliel Jones, Liudmila Kirsanova, Sophie Rose och Mathilde Walker-Billaud. Det vinnande bidraget utses i början av november av en jury bestående av Omar Kholeif, Elena Filipovic och Magnus af Petersens. Utställningen med det vinnande bidraget öppnar i Galleri 1 på Bonniers Konsthall 6 maj 2020.

Eliel Jones

Utbildad i England och Skottland. Numera bor han i London där han bland annat arbetar som frilansande skribent för tidningar som Artforum och The Guardian. Med utställningsförslaget My body, your party vill han öppna för en diskussion om representationen av kroppar inom samtidskonsten, där de medverkande konstnärerna använder sin egen eller andras kroppar för att ställa frågor om vem, när och på vilka villkor de tillåter sina kroppar att bli sedda.

Liudmila Kirsanova

Utbildad i Moskva och idag bosatt i Wien. I Giraffe in 2014 är ett utställningsförslag där Kirsanova uppmärksammar unga konstnärer i Johannesburg som arbetar med grafisk konst. Tekniken är en del av den Sydafrikanska hantverkstraditionen och i utställningen vill Kirsanova lyfta grafikens historia och hur den idag kan användas i kampen mot olika förtryckande system och regimer.

Sophie Rose

Från Australien och arbetar som assisterande curator vid Queensland Art Gallery & Gallery of Modern Art. I sitt utställningsförslag Choreographed Unrest: Dance as Activism lyfter Rose fram sambandet mellan samtida dans och aktivism och hur koreografi kan användas som politiskt instrument. I utställningen vill hon visa både liveverk och dokumentationer från performance.

Mathilde Walker-Billaud

Från Frankrike, men är nu baserad i New York där hon studerar vid Center for Curatorial Studies vid Bard College. Hennes utställningsförslag med titeln The World Is Gone, I Must Carry You lyfter fram konstnärer som i sina arbeten spelar in, överför och levandegör bortglömda minoritetsspråk och olika former av inhemska kunskapsformer.